hej hopp!


vaccination

är en solidaritetshandling, tydligen. Om hela populationen är vaccinerad kan ingen smitta komma in i den. Samtidigt sjunker ju incitamentet för att vaccinera om ingen sjukdom finns. Nåja, nu är Alice trippelvaccinerad och klarar sig ett tag till.

måndag morgon


väcks

av klockradion, men det är hunden som övertygar mig att gå upp. Det är tur det, annars skulle jag kanske ligga hela dan. Det är så skönt att dra sig, när man kan, men gör man det jämt är det inte riktigt samma känsla...

färg och mönster


titta bort


maffiga träd


träna hund

igen, för första gången på alldeles för länge. Vi är inga ungdomar längre, varken hon eller jag, men det hindrar oss inte från att hitta på saker. Vi har erfarenhet och lugn (hm). Alice uppförde sig exemplariskt och jag börjar förstå vad det hela går ut på. Precision...rätt sida om skylten. Svänga åt rätt håll, men pilarna hjälper till.

Och i går gick det riktigt bra att springa. Det tar sig (möjligen).

vackra trädstammar - vinterns sparsamhet


vinterskog


skägglav, Vilstaskogen


ingen tidning

vad fort man vänjer sig vid att ha en dagstidning. Men det går att vänja sig av med den också. I dag ska hunden och jag testa rallylydnad för första gången. Rapport kommer kanske i morgon.

2 trädvänner


Alice och tall


vinterskogen är också vacker


År 6

reser vi till något svenskt landskap, fotar och skriver om det. Det bllir en bok, med allt från historia till nutid, samhällskunskap, naturkunskap. Efter 24 år har vi beskrivit hela Sverige och kan ge oss på resten av Norden.

blek vinterhimmel


barrskog på vintern


konstgjord snö


om du går först

är det kanske inte alltid läge att vända sig om och se om någon följer efter, då kommer du ingenstans. Gå du och lita på att andra hittar samma väg.

Så tycker jag synd om alla ensamma kaniner jag ser i sina uteburar. Kaniner är flockdjur, vad jag vet. De är dömda till livstids isolering, utan att ha gjort något fel. Mer än att bli födda.

tjoho! vinterbild


Om språk

är kommunikation - inte ord - då kan även stenar tala
Vad de säger?
Jag tror de talar om minne, hårdhet och tålamod
Nedbrytning är en långsam process,
men den kommer till oss alla
Förr eller senare.

Förakt

Vi måste vakta på vårt förakt
Det är den mest förgiftande känslan
Den förgör både den som utsätts för den
och den som känner den
Den är känslornas motsvarighet
till radioaktivitet

måsar i olika åldrar


knoppar i motljus


kanin

År tre får alla elever en kanin som de ska träna till en kaninhoppningstävling i slutet på läsåret. Vinner gör den som utvecklar sin kanin mest under året. Jag är övertygad om att om du tränar ett djur lär du dig mycket om din egen inlärning. Plus att du förhoppningsvis har kul.

Slagsida

Det är mycket här i livet
som har slagsida
tillvaron liksom tippar över
mot fel håll
och man kommer inte vidare
Man ligger där
som ett stort fett skepp
fast,
meningslöst,
med
Slagsida

hungriga änder


Läste ut

China Miévilles bok "Embassytown". Mycket intressant om språkets betydelse för tänkandet. Den handlar om en utomjordisk kultur som talar med två munnar samtidigt och bara talar sanning, om det som finns. För att kunna diskutera det nya som kommer med människorna utvecklar de liknelser som med tiden (och mycket besvär) blir metaforer. Nu förstår jag skillnaden. Fast jag kanske inte kan förklara den. Än. Det är krångligt att läsa avancerat filosofiska texter på engelska, men man lär sig ju ingenting utan ansträngning. Eller hur?

löfte om våren, som är på väg


Äkta människor

ny serie på Rikstelevisionen, är ju faktiskt riktigt bra. Kommentaren när hubotarna kommer in i kyrka; De borde ha gardiner här! var helt underbar. Man blir engagerad i karaktärerna och vill veta hur det ska gå. Enhetlig scenografi, snyggt foto. Mycket smart att låta allt utspela sig i en parallell nutid.
- Måste ladda.


vilse?


en katt bland hermelinerna


snö

måste kanske köpa valla ändå och åka skidor, nu kommer det mängder uppifrån, så det blir kanske svårt att springa?
Nåväl, vädret får vi ta som det kommer.

vinterflod


det rör på sig


kallt

och man är ju inte van! Frös som en hund hela dan i går (fattar inte varför man säger så, hundar fryser mindre än människor och det utan kläder). När vädret hattar fram och tillbaka hela tiden blir man alldeles vilsen...Talgoxarna sjunger som vore det vår och det kanske det är?

Fick Juholt egentligen någon rimlig chans? Finns det verkligen inga borgliga politiker att skjuta in sig på? Sedan tror jag att sossarnas kris går mycket djupare än vad ett byte av ledare kommer att fixa. Det är sorgligt men nödvändigt. Kanske måste de ner på 10 % och vända. Men att det kommer en frälsare och lyfter hela partiet - varifrån ska han (eller hon) komma? Någon klonfabrik där de odlat Palme och Lindkloner?

täthet i döden


en knölig gren


idé

nu igen...kan inte hjälpa det, min hjärna går in i overdrive och istället för att sova kommer jag på saker. Varför inte ge ett konstnärskollektiv lokal och lön där de kan jobba på med olika saker i varje bostadsområde? Inga projektplaner, inga nedskrivna affärsplaner, bara lokal och lön och se vad de tillsammans hittar på? Jag tror det kunde bli hur kul som helst. Eller så samlar vi många i ett hus centralt, till att börja med, så sprider sig kulturen som ett virus.

Kulturvirus

kontraster - gör saker tydliga


vass och cypress


enkel matematik

tillväxt+ohämmad kapitalism=finanskris+arbetslöshet=missbruk av alla möjlig resurser

Eller måste jag läsa mer nationalekonomi för att begripa bättre?


svartvit vinter


solnedgång (mycket sånt på vintern)


jag är en av er

http://svtplay.se/t/167450/seriestart__mot_alla_odds

ett program där människor med olika funktionshinder ska ta sig från Viktoriafallen (I Afrika, Zambia) till Skelettkusten (sic!). Ingen ska slås ut, alla ska hjälpas åt så att alla klarar resan. I en by på vägen möter de en kvinna som visar sin benprotes och säger; Jag är en av er (I am like you). Den repliken gjorde hela programmet för mig!

januarisolnedgång - Fors kyrka


fasad - detalj


Första året

får man en fadder, någon som man kan fråga om saker och som hjälper en med allt det nya. Man får ett praktiskt uppdrag tillsammans med andra, något som måste göras för att skolan ska fungera. Alltså inget litet låtsasuppdrag. Vi är ute minst halva tiden och jobbar praktiskt minst halva tiden. Så gör man enskilt, teoretiskt arbete utifrån egen mognad och intresse.

Skolan har en tidning, gärna också en radiostation och en tv-studio. Det finns djur (höns, fiskar, kaniner, hundar, kanske får), grönsaksodlingar, kompost. Det man behöver bygger man själv så längt det går. Vi har inte lektioner i slöjd eller hemkunskap, vi bygger burar och lagar lunch.

En hemsida? Det säger sig självt. Tänkte inte på det bara.

knoppar och kyrka


kunde tro att det är svartvitt


förskolan

behöver egentligen bara lära barnen tre saker för att förbereda dem för skolan;
1) Ett gott självförtroende, jag kan och vill lära mig saker
2) Att ha en bra relation till mig själv och till andra och vad jag gör när relationerna inte fungerar
3) Att hålla ordning på saker, framförallt mina egna

En biprodukt borde bli ett starkt hopp om framtiden, som skolan sedan bygger vidare på.

för att hålla värmen?


det ser farligt ut


gräsandhanar som slogs - eller lekte


kontrakt

ett anställningskontrakt skrivs mellan skola, barn och föräldrar när vi börjar, där det tydligt står vad var och en förbinder sig till och varför. Det ska också stå att om förtroendet försvinner mellan parterna upphör kontraktet. Jag har aldrig förstått varför man fortsätter att skicka sitt barn till en skola som man inte har förtroende för.

knoppar!


hund i nysnö


snö som pudersocker, definierar trädens konturer i ett svartvitt landskap


Roiskopedagogik

handlar om att göra viktiga saker på riktigt. Skolan är en sån låtsasvärld som tar sig själv på enormt stort allavar. Så stort så att det blir komiskt. Varför skulle inte skolan kunna göra vettiga, produktiva saker? Mat, hus, böcker, konst, teater? Sånt som människor är beredda att betala för. Blir det barnarbete då? Men jag tror att barnen skulle må bra av att bli tagna i anspråk. Kanske bråkar de så mycket just för att ingen räknar med dem. Som lärare vill jag göra viktiga saker. Konstgjord andning är inte att andas på riktigt. Att låtsas är inte verklighet. Nu låtsas vi att det vi gör räknas...nä, inget för mig.

hur ser man om en gräsand är mager?


di är vackra!


jodå

så är det.
Hur?
Så här.
Men det tycker inte jag.
Nähä.
Och?

solnedgång över etuna


bildgåta - var är bilden tagen? (nånstans i etuna)


möte

som man bokat själv med någon man vill träffa är alltid trevligt. Tittar efter platsannonser men ser inget som verkar lockande och/eller bra för mig. Borde vara bra på att söka jobb, eller kanske just inte, eftersom jag gör det hela tiden. Till och med när jag har jobb känns det som om jag söker...letar och letar utan att hitta. Någon har sagt att det jag söker inte finns. Men det kan jag inte tro.

Det är aldrig för sent att ge upp.

eftermiddagssol i mitt kök


ett gulligt par?


snart

kan ingen öppna en dörr längre. Det blir som i filmen "Jumper", man står där framför en dörr som inte öppnar sig av sig själv och vet inte vad man ska göra. Till att börja med kom dörröppnarna till för dem som inte kan öppna en dörr, nu använder alla dem. Utom jag. Jag tror det är bra att använda musklerna. Som att ta trapporna istället för hissen. Det är jobbigt, men blir lättare om man gör det som rutin. Det underlättar om man är lite klaustrofobisk...

jalla, jalla


gräsänder


hållbarhet

handlar inte bara om saker som aldrig går sönder - det är ett sätt att förhålla sig till livet. Ha en massa saker som går sönder, eller få saker som håller i evighet. Jag finns, alltså konsumerar jag? Om jag inte köper någonting har jag inget värde? Mitt värde ligger i det jag äger? Ju större lån, ju större nytta? Inte konstigt att det blir skevt.

mer vass


vass i motljus och Alice


alla behövs

jag vill se ett samhälle där alla människor får känna sig behövda och efterfrågade. Just de, med deras kompetens och kunskaper. Ingen går "arbetslös" i mer än en månad, sedan tas de i anspråk. Om alla får känna sig betydelsefulla kommer vi alla att må bättre.

skönhet i det lilla


lav


utbildning

är inte samma sak som kunskap, men visst har de med varandra att göra. Kunskap är inte heller bara teori, jag tror att vi i framtiden kommer att behöva mycket praktisk kunskap. Vi behöver veta hur man fixar mat (annat än att gå till mataffären), bygger ett hus (annat än att kontraktera en byggfirma), håller sig frisk (annat än att gå till läkare). Såg lite kort på programmet "Två hungriga italienare" och hann se ännu en invandrare från Kina som tog ansvar för sig egen hälsa. Där har vi mycket att lära oss. Hon odlade en grönsak som renade blodet. Vad det var för grönsak? Det hade ju varit bra att komma ihåg...

färg!


istappar


leta-godis-ek på Djurgården


Visionville

I framtiden talar alla minst tre språk och många fler än fem. Jag tror att det kommer att betyda att vi förstår varandra bättre och att vi också förstår att det inte finns en sanning, på något språk, utan att alla ord, meningar och uttryck bara är närmevärden.

Sanningarna finns i matematiken och kulturen, inte i språken.

solnedgång mot vägg


solen på väg ner i köket


vacker solnedgång


dikter i dag

Duktig flicka

Hon får tidigt höra
hur duktig hon är
alla är så fulla av beundran
över allt hon klarar
När hon växer upp finns hela hennes identitet
i detta
att vara duktig
om hon inte är duktig
anses duktig
är hon ingen

Det är ett svårt liv att alltid vara duktig
kapabel
kompetent
Inget utrymme finns
för svaghet
tvivel, osäkerhet
sårbarhet

(inspirerad av samtal till Radiopsykologen)



När jag var 20 hade jag koll
När jag var 30 trodde jag att jag hade koll
När jag var 40 började jag förstå att jag inte hade koll
Nu, när jag är 50, vet jag att jag inte har koll
men det gör ingenting

precis!


radiopsykologen

är också ett bra program, människor får reda ut sina tankar och känslor kring saker och ting. Vi är många som funderar och har svårt att få det att stämma. Kanske tänker vi för mycket eller så har vi för lite att göra?

fågelmat?


besök

är trevligt att få. Prata, laga mat och äta tillsammans, se en film. Vädret är som i november. Men vi har mat i affärerna och pengar att handla för (än så länge) så allt är bra. Inget elavbrott.

Sprang i går och det gick över förväntan. Det är kläderna...

tall


kort vintervisit (en dag)


out of the blue

kan det komma intressanta saker. Nätverkande tar tid men kan visa sig vara värt det. Tillit, som sagt, tillit.

iskonst


minivattenfall


den första arbetsdagen

på det nya året, andra januari. 120102.

Det kan inte vara ofta som vi ska arbeta som vanligt årets andra dag? Det känns ovant. Jag jobbar förstås inte, jag sitter hemma och dricker kaffe och äter Paradischoklad. I morgon ska jag springa igen.

Såg "The Last King of Scotland" i går. Den handlar om Idi Amin och hans styre av Uganda, sett från en ung, skotsk läkares perspektiv. Idi Amin spelas av en fomidabel Forest Whitaker (Vad bra han är) och läkaren av James McAvoy¤, också mycket duktig. Inte en uppmuntrande historia, den påminde mig om "Hotel Rwanda". Det intressantaste med historien är att det handlar om hur lätt det är att charmas av en despot, att falla för frestelsen att få jobba för en stark människa och hur alla tecken på att ens chef egentligen är skogstokig skyles över av bortförklaringar. Det var inte helt utan betydelse att läkaren var ung, skotte och på jakt efter äventyr. Han fick mer av den varan än han önskat sig.

Läser samtidigt "Into the Wild" och parallellerna är uppenbara. Dess unga, intelligenta män, som inte vill leva ett liv i förutsägbarhet. Nog går det att uppleva spänning och puls, men det livet kan ta dö på dig.

¤ Spelar också Charles Xavier i "First Class."


vad ska jag säga

det är otroligt vad det smäller, i timmar...men nu är det över för i år. Det känns som när värk släpper. Och i år finns det öppningar för förändring. Jag kommer på mig själv med att önska att många skadar sig, för i det här landet får ju ingenting vara farligt.

konstgjord snö


snökanoner, Vilstabacken, nyårsafton


RSS 2.0