normalfördelningskurvan

dissar Nassim Nicholas Taleb hårt i boken "The Black Swan - the impact of the highly improbable". han beskriver två platser, Extremistan och Mediocristan. i Mediocristan funkar normalfördelningskurvan som förutsägelse för framtida händelser, problemet är att vi inte befinner oss där så ofta som vi tror. i Extremistan kan "omöjliga" och totalt oförutsägbara saker hända som förpassar oss långt från alla kartor över verkligheten. 9/11, Berlinmurens fall, finanskris...sånt som vi i efterhand naturligtvis såg komma,  men innan det hände hade ingen nån aning. även om Taleb förutsäger finanskrisen i boken, som kom ut 2007.

man kommer att tänka på Tage Danielssons monolog om sannolikhet, som skrevs med anledning av kärnkraftsolyckan i Harrisburg..."Innan det som hände i Harrisburg hände var det helt osannolikt att det skulle hända, efter det att det hade hänt rasade sannolikheten upp till nästan 100 %. Men bara nästan..."

Danielssons slutsats var väl i och för sig att vi borde hålla oss till försiktighetsprincipen. det tycker jag med.

Taleb dissar oxå grammatikundervisning som en metod att lära ut språk. jippi, säger jag. men så är han inte lärare heller...frågan är om jag är det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0