vår i förskott, vad kan jag säga, det är på tiden!


workshopping

ska det verkligen stavas så? Reagerade först, men så insåg jag att det ju är svensk bestämd form, så 2 p är förmodligen följdriktigt.

Så säger jag; Fatta, Kadaffi, du ska bort!

tjusig brevlåda


tö på tak


cool sten, granit?


vad jag kan minnas har den här aldrig blommat förut...


himlen i går


enneagram

en modell för personlighetstyper, där vi delas in i 9 olika. Modellen är helt värderingsfri, alla typer har sina starka och svaga sidor, alla behövs. Dessutom finns individuella skillnader och dynamik inbyggda i systemet. Jag har läst om de fem första och känner hittills mest igen mig i femman (en huvudtyp, vi delas in i kropp/hjärta och huvudtyper, 3/typ). Vet ännu inte vad jag tycker, men det är intressant, enligt författaren kommer modellen redan från de gamla grekerna (som så mycket annat...) Femmor samlar kunskap...

lav


istid

drömde jag om att vi var på väg mot. Plötsligt blev alla våra problem rätt oväsentliga, när det handlade om rå överlevnad. Och detta eviga; Hur påverkar upproren i arabvärlden vår ekonomi och den ekonomiska återhämtningen? När ska de fatta att grundtänket är tokfel? Jag vet att jag tjatat om detta sedan jag började blogga (och lååångt dessförinnan), men HALLÅ! Det går inte att lappa och laga på ett system som är fel i grunden. Som med skolan... 

jag längtar efter ljus


är det nån mer än jag

som börjar fundera när Kadaffi (Gadaffi?) försöker skylla oppositionen på Al - Quaida? Kanske har de varit hjärnspöken hela tiden och de som sprängde World Trade var....några andra?

bild från dec 2009...


får tänker ju också

fick vi höra på Spanarna förra veckan, så min frustration över att de flesta människor är får stämmer inte (på SÅ många nivåer). Nåja, de tänker inte som jag!

gräs


kallt

and what else is new?

Världshistoria skrivs i mellanöstern och nordafrika, tillochmed i USA har folk fått nog, men i Sverige upprörs vi bara över vädret...

frusen värld, dold under ytan bubblar det


Harry Potter

började jag se om i går. Vad ska jag säga, jag har inget liv...Vad unga barnskådisarna var, och så söta! Inte så duktiga skådisar, men det får man försöka tänka bort. Annars är det fortfarande vinter. Suck. Men man får trösta sig med att de har det värre i Libyen och Christchurch. Inget är så hemskt så att inte andra har det värre.

Och, ett shoppingfritt år? Lev som student, arbetslös eller sjukskriven så löser det där sig av sig självt, jag lovar!

snöcirkel


jobbar

på lovet, äntligen. Är arkivråtta i några dagar. Återvänder till min ungdoms synder. Intressant vad man anser sig tvungen att spara...Om jag var en insnöad forskare skulle jag jubla. Nu är jag bara insnöad. Pumpade cykeln så nu går det lättare och farligare framåt. Ni ser, här rör det på sig!

färgernas årstid


hamlet

är verkligen en deppig figur. Men det är ju så, för en del människor är grundkänslan inte jippi och vad kul att jag lever. Som Bodil Malmsten sa i Skavlan i fredags; Jag tror att jag föddes ledsen och arg. Vi försöker att inte låtsas om det, vi låtsas att vi blir lyckliga med en storbildstv eller ett nytt kök. Det är inte så enkelt. Men Kapitalet blir lyckligt.

Såg om Fight Club i går. En riktigt bra film, framförallt i sin civilisationskritik. Tyler Durdens lösning är dock en aning extrem, inte sant?

tar ut våren i förskott


vinter vinter vinter

men men, vad kan man göra åt vädret? Bara klaga och vad hjälper det. Ingenting. Återstår att hoppas på bättre tider. De kommer. De måste komma för det har jag bestämt.

Dragon fish


Odysséen

världshistoriens (vad vi vet) första road movie, naturligtvis.
Ännu en insikt från dagens svenskalektion; de tecknade seriernas (graphic novels) superhjältar är antikens halvgudar och hjältar. Akilles är släkt med Spiderman, Odysseus med Batman. Ni andra har kanske fattat det hela tiden, jag kom på det i dag.

Bättre sent än aldrig.

precis!


into eternity

film om Onkalo, den plats i Finland där man tänkt sig att gräva ner kärnavfall som sedan ska ligga ostört i 100 000 år, hundratusen år. Lycka till med det, får man lust att säga. En vacker, tänkvärd film om ett besvärligt dilemma.

http://www.intoeternitythemovie.com/synopsis/

Jag har ju alltid varit mot kärnkraft och ser med förvåning och förtvivlan hur alltfler verkar mena att detta är ett miljövänligt sätt att producera energi på!!! Jag begriper inte hur man tänker när man tänker så. Det är som att jaga ett sällsynt djurslag, gärna med snöskoter och sedan slå ihjäl djuret med klubbor. Verkar detta upplyst och intelligent? Jag känner ibland som att vi har människor bland oss från medeltiden (eller stenåldern). Tyvärr med större resurser till rasering än vi hade då. Vi är så själviska och ser världen utifrån vårt eget snäva perspektiv. Jag och bara jag, jag först!!!

Inte alla
Inte hela tiden
Det är ju en tröst


frusen skog, fruset liv


tid

är det enda vi har

vindens påverkan på en buske


naturens grafik


Where The Wild Things Are

film efter Maurice Sendaks bok, Till vildingarnas land, regissör Spike Jonze, såg jag i går. Vet inte vad jag tyckte om den, mer än att jag tyckte om den. Den handlade egentligen inte om någonting, lr den handlade om känslor, inte så mycket om ord. En insikt i ett litet barns inre värld som kändes väldigt trovärdig. Konsekvent och snyggt genomförd, Max Records (vilket perfekt namn på en skådis), pojken i huvudrollen är väldigt duktig, specialeffekterna kommer inte i vägen för storyn och man följer med i Max känslomässiga berg- och dalbana. Otäckt, roligt, sorgligt. Skulle vilja visa den för barn och höra vad de tycker. På extramaterialet kunde man se att filmgänget tog med sig sina egna barn till inspelningen så att Max (som är det enda barnet i i stort sett hela filmen) hade andra att leka och busa med i pauserna. Jag tror det är därför det blir så bra. Hela filmen genomsyras av den där känslan man har när man är barn, innan man "förstår" vuxna och vuxenlivet. Innan orden rör till det med känslorna, när känslorna fortfarande är rena och okomplicerade.

Ja, jäklar, det var länge sen en film fick mig att tänka till (sic!) så mycket!

Sound, time, space (ljud, tid, rymd)

Skrev detta under en spelning på folkhögskolan. En grupp duktiga musiker från Åsa folkhögskola spelade jazz. Jag tyckte om.

Sound in four dimensions
Order in chaos
Time doesn' t move when
you're enjoying the present

Time never moves
period
It doesn't stand still
either
Still, we age
mountains become sand
oceans become deserts
and babies become old women
and men

Space is a place that
leaves room for action
Without it, we would be very
crowded
Fortunate, then, to have it
even so sometimes things or people
get too close



Ljud i fyra dimensioner
Ordning i kaos
Tiden rör sig inte
när du njuter av nuet

Tiden rör sig aldrig
punkt
Den står inte still heller
Ändå åldras vi
Berg blir sand
Hav blir öknar
och spädbarn blir gamla kvinnor
och män

Rymd är en plats
som lämnar utrymme för handling
Utan det skulle det bli väldigt trångt
Tur då, att vi har det
även om saker och människor
ibland kommer för nära

tall strävar mot himmel, vitt till blått


hund+stig=livets mening


nerväxt

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/hur-blir-hamstern-hallbar

Djurgården, februari 2011


tall och snö och himmel


ta det kallt

lr vad säger ni? I dag tog jag på mig termobyxor eftersom låren blev till ispinnar efter 20 minuter. Hade dem ingenting förra vintern, så det var nåt extremt i dag. Eller så har jag blivit mer frusen av mig. Så var jag jättevarm resten av dan. Så är det -det finns inget dåligt väder...

Skolan delade ut geléhjärtan till alla i dag, rart, eller hur? Ju mer jag är där, ju mer trivs jag. Återigen, det är oroande. Så fort jag trivs nånstans blir jag nervös...tur att det inte händer så ofta. Börjar dessutom gilla antiken. Ja, herregud.

Såg tredje delen av Sherlock i går och tyckte att ha som spelade Moriarty såg ut som han som spelade Godric i True Blood. Med Google behöver  man ju inte undra så jag kollade upp det. Det är inte samma. Den ena är från Irland, den andra från Danmark. Så kan det gå.

en glipa, där något kan slippa ut, eller in


falu rödfärg står sig mot vitt och blått


den inre resan

leder alltid hem

spår av snöstormen


som sand, men det är snö


det är vackert - oxå


surprise! mer snö!


journalister

har de överhuvud någon skrivutbildning? Mening från Folket i dag; Harri bor med sin fru, två av hans barn och sin hund - Att blanda han och sin i samma mening, imponerande! Nog för att det kan vara svårt att få till det, men det här är rent löjligt.

Såg "The 13th Warrior" i går och tyckte om den. Är det nåt fel på mig då? Funderar på att läsa boken som den bygger på, "The Human Eaters" av Creichton (han med "Jurassic Park"). Sägs bygga på en vandringssägen och jag undrar om det inte är samma som ligger till grund för Beowulf, även om hjälten här hette lite annorlunda och dog på slutet. Banderas spelade arab, han kan tydligen vara lite av varje, så länge han inte är amerikan...

I början förstår han inte alls vad nordmännen säger (de pratar en form av skandinaviska) men så börjar vissa småord trilla på plats och så pratar alla engelska, Elegant beskrivning av språkförståelse, tyckte jag. Sven Wollter spelade kung. Bara en sån sak.

minne av grönska och blå himmel


solidaritet

har sin renässans? Det vore i så fall på tiden. I Egypten tycker de att det är viktigare med inflytande än en stadig ekonomisk utveckling. Utveckling för vem, förresten? Om de flesta i befolkningen är fattiga och arbetslösa struntar de fullkomligt i aktiekurser och oljepriser. Något för höga vedebörande att fundera på. Och människor som bestämt sig för att sluta vara rädda går inte att skrämma. Tänka sig.


trassel


skolan

pratas det om igen och jag kan inte låta bli att ha en åsikt. Dels får tjejjerna "för högt" betyg därför att de uppför sig på lektionerna och gör det de ska, dels ska betygen tydligen sättas efter de nationella proven fast det uttryckligen sägs i instruktionerna att de INTE ska vara allena saliggörande. Hur vill Skolverket ha det? Vet de själva? Att skolan dessutom är ett riktigt käringprojekt (av käringar för käringar) är inte heller helt oväsentligt i sammanhanget.

Så det så!

vem har gjort detta? jag gissar nån fågel, hackspett?


något ekivok bild?


årets knoppar, ett motiv som aldrig blir gammalt


ny variant av stuprör


tjena

tjena mittbena
ha en bra dag hörrni

det finns mycket skönhet i världen (också)


Green Zone

såg jag i går. Kritisk mot idén med USAs anfall mot Irak för att leta massförstörelsevapen (som aldrig fanns?). Som att slå in öppna dörrar, det enda som kan diskuteras är hur högt vanföreställningarna fanns och hur mycket den gode Bush var medveten om spelet. Allt handlar om makt, pengar och olja. Usch ja, bevara mig från att bli för cynisk. Och hoppas att Egypten kommer in på ett spår som är bra för befolkningen.




katter älskar ljus och värme


mer skuggarbete

To the shadow, the light is an enemy. But to the light, the shadow is nothing. It simply does not exist. Marianne Williamson

Skuggan ser ljuset som en fiende. Men för ljuset är skuggan ingenting. Den existerar helt enkelt inte.

Påminner mig om Dumbledore när han säger att det enda man behöver göra när man lever i mörker är att komma ihåg att tända ljuset. Som alltid kan man se att (bra) fantasy grundar sig i djup andlig insikt.

en hund leds av sin näsa


På någon av tvkanalerna

(kan vara 9) har de en intervju med en skådespelare varje fredag i programmet Inside Actor's Studio, igår med John Downey Jr. Han sa intressanta saker om livet, sitt eget och andras. Bland annat citerade han Joseph Campbell; If the path you are on is trampled, it's not your path. (Om vägen du går är upptrampad, är det inte din väg)

John Downey verkar ha mött sitt skugga och integrerat den. Boken jag läser nu heter The Shadow Effect - Illuminating the Hidden Power of Your True Self, och är skriven av Deepak Chopra, Debbie Ford och Marianne Williamson. Debbie Ford citerar Jokern ur filmen The Dark Knight, när Batman säger åt honom att döda honom, svarar Jokern; Varför skulle jag göra det? Du kompletterar mig. Jokern är Batmans skugga, de behöver varandra för att bli hela. Ingen kan vara bara god, därför att våra impulser är både goda och onda. Om vi förtränger våra "dåliga" impulser kryper de under ytan och kommer förr eller senare tillbaka med full kraft, förmodligen i en situation när vi inte kan kontrollera dem, de kontrollerar oss.

Samtidigt går en dokumentärserie om människans psyke på Rikstelevisionen, där kontentan av första avsnittet var att vi inte är så förnuftsstyrda som vi vill tro. Känslorna bestämmer våra handlingar innan vi ens blivit medvetna om vad vi tänker göra.

Och vart leder allt detta? Vet ej, men det är intressant att fundera på, både vad gäller ens eget och andras beteende.

vinter, svart och vit


Knowing

såg jag i går. Intressant, framförallt slutet. Påminde om "The Road", annars var det ännu en variant på jordens undergång. Vatten, is, jordbävning, pest, eld...Varianterna är många, slutet detsamma. Jag gillar katastroffilmer, tycker dock synd om djuren och växterna, vad har de gjort?

sluka slök slukit?
sluka slukade slukat?

röda rosor


alla ens egna problem

bleknar inför händelserna i Egypten. Revolution är smittsamt...

näckros


en del får

allt elände. Är det inte lite synd om Australien just nu? Bränder, översvämningar, orkaner...det tar aldrig slut. Och här är det is, inga större problem men tröttsamt att halka runt i. Kan inte gatukontoret gå ut med eldkastare och ta bort alltihop? Jag tror de kunde få arbetslösa ungdomar att tycka att det var kul, man kunde låtsas att man är med i en filminspelning.

En man på Ring p1 tyckte vi skulle arbeta mindre. De är inte alla tanklösa, rabiata, egocentriska idioter. Uppenbarligen. (inte när de har samma åsikter som jag)

The Shadow Effect

The unknown is necessary for change.
When you make peace with that fact, the world will
transform itself from a place of constant risk
to the playground of the unexpected.

Deepak Chopra

Det okända är nödvändigt för förändring.
När du accpeterar detta faktum kommer
världen att förändras från ett ställe med
ständig fara till en lekplats för det oväntade.
(min översättning)

RSS 2.0