Måndag

alltså inlägg i omtänket.

Kommentarer överflödiga


Paus i striderna


Vad går allt ut på?

och är det någon som bryr sig? Någon sa häromdagen att varje människa skapar sin egen mening (det kan ha varit jag, men i så fall har jag nog snott det någonstans ifrån) och så kan det ju vara. Ibland kopierar man nog bara en mening från någon annan för att man inte orkar eller tror sig om att kunna ta reda på sin egen. Ibland kan man nog också gå vilse i sitt sökande och glömma vad man letade efter. Det kan vara så enkelt att man bara lever och gör sitt bästa från dag till dag, vi behöver möjligen inte krångla till det mer än så. (Det kan vara svårt nog)

I dag bjuder jag på prologen till min berättelse, som jag håller på med.



Eldhjärta och Stenhjärta

 

Prolog

 

Det enda sättet att berätta den här historien är att börja från början. Så jag ska försöka komma ihåg var allt började någonstans. Det var under en period av mitt liv som ingenting verkade gå min väg. Jag var ensam, fattig och olycklig. Inte för att jag inte varit ensam, fattig och olycklig förut, men det började kännas gammalt. Jag hade blivit sparkad från ännu en anställning och det verkade hopplöst att få tag i ett nytt jobb, speciellt med mina meriter (dvs, inga meriter alls...). Jag fick in mindre pengar per månad än vad jag hade i fasta utgifter, vilket ju inte skulle hålla i längden, det förstod jag också. Det värsta var dock att jag inte lyckades uppbåda någon energi för att bry mig särskilt mycket. Jag vaknade på måndag morgon (eller, nåja, morgon är kanske att begära lite för mycket av uttrycket, mer framåt lunch) med en stark lust att aldrig mer lämna sängen. Helgen hade gått i ett disigt töcken av öl och vin, men jag hade bestämt mig för att inte dricka en droppe alkohol till - åtminstone före onsdag kväll. Jag mindes att jag haft en plan för måndagen, men kunde inte för mitt liv komma ihåg vad den bestod i. Gå till arbetsförmedlingen, kanske? Herregud, det hade jag verkligen ingen lust med.

 

Låt mig berätta lite om arbetsförmedlingen, för er som kanske aldrig behövt gå dit. Vad de än gör där, så inte förmedlar de arbeten. De sitter på sina stolar, med sina terminaler och väntar på att du ska krypa fram med din nummerlapp i handen och allra som ödmjukast be om att få lite hjälp med att kanske få tag i något slags anställning. Så de kan säga att du har inte en sportmössas chans i helvetet att få något jobb om du inte; 1) Pluggar (till något alldeles outhärdligt och onödigt hemskt, som ingen förstår vitsen med, som till exempel lärare), 2) Flyttar (till en storstad där du tvingas bo i en pappkartong, vilket ju inte heller går, eftersom ingen anställer dig utan en fast adress), eller, 3) sänker dina krav på lön, arbetsvillkor och inflytande till en kackerlackas nivå, så du nöjer dig med vilket skitjobb som helst. Som ni förstår hade jag ingen som helst lust att gå dit, men var ändå tvungen för att få pengar från a - kassan, vilket var min enda inkomstkälla för tillfället. Jag stönade, men för trött för att ens bli förbannad, när jag hörde någon säga;

"Och vad går det för nöd på dig då?"

 

Plötsligt glömde jag bort att vara bakfull, deprimerad och eländig, for upp ur sängen (glad att jag för tillfället sov i nattlinne) och ställde mig att stirra på en man (för det var tveklöst vad han var) som var cirka en meter hög, klädd i en elegant mörkblå kostym, med mörkt hår, mörka ögon och ett ansikte utan några särskilda kännetecken. Han såg för övrigt väldigt vanlig och ordinär ut, förutom att han var för kort.

"Vem är du?" sa, eller skrek jag kanske, jag hade ingen riktig kontroll över min röst.

"Det spelar just nu ingen roll. Vem är du?"

"Jag? Jag är hemma hos mig själv, det är du som måste, måste..." Jag satte mig på sängen, huvudet snurrade och orden vägrade att hitta ut ur min hjärna.

"Vi ska kanske börja med lite frukost? Vad jag förstår tog du sovmorgon, det blev sent i går?"

"Och vad har du med det att göra?"

"Ingenting. Jag gör bara en observation och redovisar den högt."

 

Jag stirrade och stirrade på honom, men han vägrade att försvinna. Jag hade gärna velat ta i honom för att vara säker på att han var verklig, men innan jag visste vem han var och vad jag ville mig tänkte jag inte ta några risker. Nu tänker ni kanske att jag drömde, men både ni och jag vet att man kan känna skillnad på när man drömmer och när man är vaken, hur sliten man än är efter en tuff helg. Däremot närde jag en stark misstanke om att jag hallucinerade, något som jag visste kunde hända om man insöp lite för mycket alkohol under en alltför kort tidsperiod. "So what" tänkte jag för mig själv, "jag bekymrar mig inte ett dugg för arbetsförmedlingen längre, det är alltid nåt."


Lupiner


Liv


To lose track of time

varför känns det så hotfullt? Att vakna och inte veta om det är morgon eller kväll, att inte veta om det är lördag eller söndag? När man är ledig spelar det ju egentligen ingen roll vad det är för dag eller timme, man kan sova när man är trött och äta när man är hungrig. Undrar hur det skulle vara om vi alla slängde klockorna och kalendrarna? Känns den tanken hotfull?

Michael Jackson är död. De visade ett program om honom i går, det handlade om hans karriär, ingenting om hans privatliv. De intervjuade hans mamma och hennes ögon var så ledsna, hon såg besegrad ut. Men hon hade kanske en dålig dag. Han var verkligen ett fenomen, och det från början, kanske inte ämnad för den här världen. En del av oss har så svårt att passa in, att få det att stämma. Vi provar rollen "människa" men den skorrar hela tiden falskt. Kanske för att kostymen inte passar.

I går blev det lite fart på marsvinen och Alice blev alldeles till sig. Hon är mycket förbryllad över vad jag släpat hem,  men det är bara att anpassa sig! De är söta, men livrädda. Hoppas det går över...

Voff!


Häråt, matte!


Åker till landet

För att ta lite nya bilder, bland annat, så det inte behöver bli så mycket repriser.
Annars är det söndag i dag. Till exempel. Himlen är overcast, dvs mulen. Luften är kall. Var uppe före 8 med Alice, som behövde ut, snabbt. Knappt en människa ute och himlen var alldeles alldeles blå. Jag trodde det skulle hålla i sig, min dummer. (Gud vad man tjatar om vädret, men det är en svensk nationalsport, det kan inte hjälpas, vi har väl inget annat att prata om.)

Läste ut Twilight i går. Boken tillförde inte filmen mycket, förutom att så överjordiskt vacker som Edward är, kan mna inte hitta någon skådis som är. Vampyrernas otherness är svår att förmedla med skådisar. Som jag skrev i går ska jag väl läsa nästa del oxå, får se om det händer mer då. Eller så gör jag som en olässugen tonåring och väntar på filmen...

Blöt hund, oxå gammal bild, men vattnet är ju detsamma


Regn, från i fjol, men det är likadant nu...


Redan uttråkad

det gick fort. Men livet behöver variera sig, det vore förskräckligt om det gick i samma fart hela tiden. Läser "Twilight" som nu äntligen börjar komma loss med lite action. Det har varit mycket trånande och osäkerhet från huvudpersonens sida. Jag är irriterad på Bella för att hon är så flickig. Hon lagar mat, tvättar och städar, äter dåligt (vilket författaren av någon anledning ser sig tvungen att nämna) och är extremt självmedveten och SÅ betuttad i Edward. Men jag ska nog fortsätta läsa, för att se om jag förstår hajpen. (Det var likadant med Harry i början, jag förstod inte grejjen med honom heller...)


Lupiner - ogräs?


Ved, bra att ha en kall sommar


A Midsummer Night's Dream

skulle kunna vara mysigt? Den här helgen (som väl egentlligen ska inträffa på söndag) är en av vår kulturs äldsta och går tillbaka på en tid långt innan vi var kristna. Så känner ni er hedniska i dag, var inte oroliga, det är som det ska vara. Annars har det inte hänt något omstörtande sen i går (vad jag vet), men vad vet man...

Första dagen på min semester. Nu ska jag chilla i tre dagar och sedan sätta fart.

Provar

att skriva i den här bloggen, den andra vill inte ta in skrivna inlägg, med bilder och länkar går bra.

Vardag - alltså

åsikter och funderingar i omtänket.

Ännu en drake, i glas


Drakar

Hur ser en drake ut? Jag tror ingen vet, det är som att svara på frågan hur fantasi ser ut. Vi kan bara närma oss vissa fenomen (som till exempel kärlek) och försöka ringa in dem så gott vi kan. Känslor (som kärlek och hat) förstår vi kanske bäst när vi tänker på hur de får oss att handla. Är vi beredda att uppoffra något viktigt för oss för någon annan? Kan vi till och med ge våra liv för någonting? Då måste det väl vara kärlek? Eller är vi så förvirrade att vi tror att det är kärlek, fast det är något annat, till exempel dödslängtan eller livsleda?

Min sötaste drake


En annan drake (från Asien)


En av mina drakar


Babel

är en upphaussad film (vann guldpalmen i Cannes för bästa regi*) som visades på tv4 i går kväll. Med en oändlig mängd reklamavbrott och mellanspel för nyheter. Att se en långfilm på fyran det är att boka upp hela kvällen...Nå, vad tyckte jag då? Jo, visst var den välregisserad, men så dyster. Alla råkade ut för en massa hemskheter. Världen kanske är sån (också), poliser och tulltjänstemän kanske är såna, människor kanske är såna mot varandra, men jag vill inte se det på film. Brad Pitt och Cate Blanchett ("Galadriel") gjorde väl ifrån sig (och man längtar efter att få se dem i någon riktigt krävande roll) och vi fick se människor från så (udda?) platser som Marocko, Mexico och Japan. Fattiga människor från andra kulturer än de västerländska, anglosaxiska. Det var kul. Men varför så mycket elände? Påminde om Lukas Moodysson och Lars von Trier. (Regissör Alejandro González Inárritu)
Nej, jag har sagt det förut och säger det igen, ska världen bli begriplig och uthärdlig behövs det fantasi (och fantasy)!

* Listan över nomineringar och vunna priser på www.imdb.com är MYCKET lång.

Handel på gång?


Rothoffsparken


Rhododendron (lika kul att skriva varje gång)


Jakten på lycka

eller "The Pursuit of Happyness" såg jag i går. En film med Will Smith och hans son som handlade om en man som försöker bli lycklig. Citatet är från "The Declaration of Independence". Smith spelar en man som kämpar för att försörja sin familj, men det går inte så bra. Han ska sälja en apparat som inte går att sälja. Han har ingen högre utbildning än high school, men tror sig vara rätt smart och bra på siffror. Hans fru tror inte på honom (hon har jobbat dubbla skift i 4 månader bara för att hålla familjens ekonomi över katastrofnivå) och det ser onekligen mörkt ut. Som alltid spelar Smith lysande och sonen är riktigt duktig. Vissa scener måste ha varit intressanta att göra för far och son. Den rekommenderas! Dessutom blir man glad över det sociala skyddsnätet i Sverige, som, hur det än ser ut, nog är bättre än det vi ser under Reagan i San Fransisco.

måndag

så vi ses i omtänket!

Ja, just det!

har ett nytt lästips till er; "Människohamn" av John Ajvide Lindqvist. en riktig rysare med mycket skärgårdskänsla. ju mer jag läser av honom (har nu läst "Låt den rätte komma in" och "Hanteringen av odöda"), ju mer påminner han mig om (en mycket svensk) Stephen King. han kan till och med få mig att gilla att läsa på svenska. och det är inte dåligt.

Korridor (galleri?) - dito


Pelare från Riksdagshuset


Haver nu

röstat och det känns bra. gick på ursprungstanken, även om jag hade funderingar på ett annat parti, men deras valsedlar fanns inte på plats. jag tror man får skriva till själv, men jag brydde mig inte. så allvarligt tog jag den saken...nåja, jag hade bestämt  mig för ett parti så jag tog det.

fick en tidning från nationalsocialisterna/sverigedemokraterna av en välklädd och städad ung man, jag läste igenom den översiktligt hemma. nog är de rasister, men man måste förstå det genom att läsa  mellan raderna och fundera på vad de väljer att skriva om och hur de vinklar det. men att de inte skulle vara främlingsfientliga...slå i nån annan det.

sedan att det finns problem med att möta människor från andra kulturer och med en annan syn på livet och att de problemen måste tas på allvar och diskuteras, det förnekar jag inte. men vad är det som säger att 8 miljoner svenskar (och inte ens alla dem) vet så väl hur livet bör levas?

(om vi tog bort alla världens gränser skulle alla leva i Sverige)


gammalt liv och nytt


blek början på våren


Nationaldag

lite lagom intressant, jag skulle hellre fira FN - dagen. i morgon är det val till EU och var fjärde väljare känner inte till det. suck, man har ju fått valsedeln i posten och de pratar om det på radio och TV. lever de under en sten eller? sen är det lite dubbla budskap - man ska rösta för att visa att man stödjer den demokratiska idéen, eller man ska inte rösta för att visa att man inte stödjer EU som idé. jag vet inte jag, men jag tänkte rösta. jag tror på demokratin.som nån sa, demokrati är ett uselt sätt att styra ett land, men det är vad vi har tills vi kommer på nåt bättre.

Eskilstuna fyller 350 år och det är kallt, men åtminstone regnar det inte, än. det kanske börjar till kungen och silvia kommer. vi får se. jag ska till Borsökna och mata en bortrest kompis djur. det kan bli lite pyssligt att ta sig fram. rapport kommer (kanske) i morgon.

vardag

alltså skriver jag i omtänket, välkommen dit!

RSS 2.0