Kapitel 4, beslutet

Vad svarar man på en sån fråga? Det kan verka enkelt att säga "ja", men vad skulle svaret innebära? Speciellt mitt i natten, när man börjar prata med en figur som inte kan vara verklig. Det verkade som han kände på sig vad jag tänkte, för han sträckte fram handen och plötsligt blev det enkelt att ta ett steg mot honom och ta handen. I den gesten kände jag mig hemma, jag hade träffat honom förut och han hade aldrig gjort mig illa. - Ja, svarade jag alltså till slut och i det ögonblicket ångrade jag ingenting, varken det som varit eller det som skulle komma.


veckan i Grövelsjöfjällen

22 juni 2008

Så där, då skriver jag på min bärbara på tåget - I've joined the modern world. Det känns lite coolt, så där lagom. Grejen är att det numer är rätt vanligt med bärbara, men det gör inte mig någonting, jag måste inte alls vara först. Nu ska jag leka lite och återkommer sedan till anteckningarna. Fick jag med mig kabeln till kameran, förresten?

Nej, den ligger kvar i Eskilstuna, men det gör kanske inte så mycket. Nu är vi framme i Grövelsjön, med utsikt mot de norska fjällen. Hunden och jag gick en liten tur och jag blev våt om fötterna. Det är kul att vara här, resan hit gick bra, fast det var långt. I morgon ska jag se hur man får i sig mat här och på tisdag kanske jag hänger med en guidad tur. Det är ett bra sätt att våga sig iväg en bit, annars är jag rädd att jag mest håller mig kring fjällstationen och det var ju inte meningen. I morgon ska jag börja skriva på min historia...

(Alice la sig på ett tuggummi på bussen som jag fick klippa bort, vilken tur att hon inte är anmäld till World Dog Show, då hade jag fått panik. Nu gjorde det inte så mycket, det blev en ny erfarenhet för både henne och mig.)


23 juni 2008

I dag har vi varit i Norge! Vi gick på Linnéstigen från Grövelsjön och vidare upp på kalfjället. Mötte inget annat än insekter och människor (8 stycken i fyra par) och en hund, en annan golden än i går. Det regnade lite på vägen upp men sen höll det upp. Det var kallt när vi kom uppåt och det var is kvar i fjällbäcken. Efter cirka två timmar vände vi och gick ner igen. Det var lite surt att vända, men det var skönt när vi väl kom hem igen. Insåg att jag måste köpa nya kängor, de jag hade med mig är inte ett dugg vattentäta och det är bra surt bitvis, utan att det går att komma runt. Har duschat och sitter nu med tofflor på för att bli varm om fötterna. Måste snart börja fundera på mat.


24 juni 2008

I går åt både hunden och jag köttfärssås (Findus) och pasta. Det gick ner! I dag har jag beställt mat i restaurangen, tre rätters! Det är inte omöjligt att det blir vin till, vi får se, Eva ska komma vid 4. Alice och jag gick till Silverfallet i dag. Det blåste rätt rejält, men då blev det mer av ett äventyr. Ett ungt par vände när leden började komma upp ordentligt i snålblåsten och då tänkte jag att vi måste gå vidare. En tervueren med sur matte gick förbi. Alice skällde naturligtvis på hunden, förmodligen för att matten var nervös. Annars fick vi gå större sträckan själva, vilket ändå är grejen med att åka till fjällen, eller hur? Silverfallet var tjusigt och vattnet i fjällbäckarna är verkligen gott, det vill säga - det smakar ingenting vilket enligt Linné är det bästa vattnet. Gick också till Linnés källa i går, där vattnet bubblar upp underifrån, det ser läckert ut. Bäckbottnarna består av sand, det tycker jag är konstigt. Såg en ny småfågel, försökte hitta en fågelbok på fjällstationen, men det gjorde jag inte. Den var stor som en svartvit flugsnappare, som den påminde om, men den hade en krage med två - tre pastellfärger i. Måste kolla upp när jag kommer hem igen.

Glömde det coolaste som hände i går kväll, vid 9 - cirka sju renar gick förbi min stuga (som - passande nog - heter Renen!). De bar sig åt som om de bodde här, vilket de antagligen gör. Det började blåsa redan i går kväll, så kanske de sökte sig neråt för att komma undan.


25 juni 2008

Så, i går fick vi sällskap, vi åt trerättersmiddag och det var ruggigt gott, speciellt förätten med rökt renkött, tunnbröd, ärtpuré och lingonvinäigrette. Mums! Så var det röding med färskpotatis och god sås till. Efterrätt vaniljglass med chokladsås. Och vin till. Alice, stackaren, har fått Findus köttfärssås och pasta i tre dagar nu. Men det är bättre än ingenting och hon blir hungrig av allt gående. I dag gick vi Linnéstigen igen och klättrade upp på Sjöhöjden. Det var slitigt, men skönt att komma hem. I kväll äter vi på restaurangen igen. Varför inte när det är gott & trevligt? Tappade nyckeln i trappan, men en kille kom och fixade fram den. Jag skulle vilja veta hur han bar sig åt...




26 juni 2008

I dag gick vi till Silverfallet. Fantastiskt fint väder hela dan, varmt och inte alltför blåsigt. Vi åt våfflor med grädde och hjortronsylt vid Sjöstugan. Gott! När vi kom till fjällstationen tog vi varsin öl och satt i solskenet och pratade. Nu har vi ätit Bullens pilsnerkorv med mos. Alice fick samma mat.

Vi har sett renar på fjället - de sökte sig till snön för det var så varmt - korp, fisk i fjällbäckarna och fjällviol, små, gula blommor. Det togs kort på allt, så de kommer att stödja minnet. Hade jag haft kabeln till datorn kunde jag lagt in bilderna tillsammans med anteckningarna. Men, nu är kabeln hemma.


27 juni 2008

Långfjället blev det i dag, omväxlande väder, från myggrik sol till byxblötande regn. Och, nej, byxorna stod inte emot vatten, men de torkade fort. Vi gick till det gamla lapplägret och fick se några gamla kåtor. Trixigt att komma upp och ner. Precis när vi kom till toppen började det hagla. Tur att vi kunde ställa oss vid husväggen och komma från det värsta. Vi åt hemma i går, men i dag ska vi se vad de har på a la carte menyn på fjällstationen.


28 juni 2008

Skriver nu i Stockholm. Skulle ha åkt hem, men det gick inte att byta i Sala, för tåget gick inte till Sala. Byte till Eskilstuna efter ca två timmar, när man redan rest åtta - skulle inte tro det, om man får välja, och det fick jag. Kunde sova över hos Eva. Har ätit mycket gott, Eva och Johan går kvällsrundan med Alice, värsta lyxen. Vi har tittat på de bilder Eva tog i Grövelsjön, de blev jättebra, ska försöka lägga ut några av mina på bloggen, men det borde väl gå? Så, i dag har vi städat stugan, skakat fram i buss och druckit rosévin på tåget. Det känns fortfarande dekadent att kunna göra det.


Kapitel 3, lördagen den trettonde

Det var en lördag allt började. Jag hade gått upp mitt i natten, less på att försöka somna utan att lyckas. Jag poppade popcorn och satte på fyran, i vanlig ordning, men den här gången hände något nytt. Det blev strömavbrott. Allt blev mörkt och tyst och den rädsla jag kände då överstiger all jag upplevt varken förr eller senare. Mörkret öppnade och fördjupade sig, vek sig in mot sig självt tills det blev bottenlöst och jag tappade bort mig själv fullständigt. Jag glömde vem jag var och var jag var. Jag glömde alla mina tillhörigheter och vad värre är - de slutade spela någon roll. Jag var ingens dotter, vän, kollega, jag hörde ingenstans till. I detta tomrum famlade jag efter mening och fann ingen.

  • Vad ska jag göra? Skrek jag rakt ut och då kom det ett svar.

  • Äntligen! Sa en röst bakom mig, från väggen - inifrån väggen.

Jag vände mig om som i trans, ovillig att se vem rösten hörde till, samtidigt som jag inte kunnat låta bli att titta om så mitt liv berott på det. Bakom mig stod en hög, kolsvart gestalt, en människolik varelse höljd i mörker. Konturerna var skarpa mot det omgivande mörkret, hur de nu kunde vara det. Rösten var rökig, mörk, tydlig men låg. - Äntligen har du kommit därhän att du vågar ställa den viktigaste frågan av dem alla. Är du beredd på svaret?


dagen efter aftonen före

har nu ett avsnitt kvar av säsong två av "Heroes". det är jobbigt med historier som man tycker mycket om (med karaktärer man gillar) - man vill veta hur det går, samtidigt som man inte vill att de ska sluta. är det ett tecken på ett fattigt liv eller på livlig inlevelseförmåga? man kanske kan välja vad man vill?

det enda som är coolare än att läsa/se en bra, spännande berättelse är att skriva en själv.

läser "Northern Ligths" av Philip Pullman. såg filmen, men boken är bättre. as almost always.

såg ett program om Moebius på rikstelvisionen i går och tänkte att vad skönt att "tecknade serier" (graphic novels in English is a far better word for it -  vi borde säga "grafiska romaner" oxå på svenska) äntligen börjar få erkännande från "det etablerade samhället." om det nu är så det är...

börjar få resfeber inför morgondagen, då jag ska till Grövelsjön.

nationaldag!

Sveriges riktiga nationaldag i dag, den enda storhelg man inte lyckats pacificera och göra rumsren. Midsommar är det fortfarande råsupning och råsex som gäller - eller? Nu talar jag ju naturligtvis inte om mig själv...när man supit sig redlös några gånger blir det gammalt. Man blir bara sjuk dan därpå, det är det inte värt.

Livet är ett ständigt jagande efter mening för oss som har vardagen försörjd. I många andra nationer jagar man efter den dagliga försörjningen. För att citera SMG (Samtal med Gud) så är det det vi gör morstånd mot som stannar kvar, det vi accepterar försvinner. Alltså, jagar vi runt efter mening kommer den aldrig till oss. Det bästa är kanske att sätta sig ner och vänta in den.

Nä usch, nu har jag varit alldeles för seriös! Trevlig Midsommar på er, allihop!

(jag kanske ska anstränga mig och använda stor bokstav i början på en ny mening?)

konferens

att sitta på en stol i två dagar och lyssna på någon annan människa som pratar - det är INTE min grej. jag tycker mer och mer att det är bortkastad tid. för att få  nya tankar och inspiration, javisst, men det får jag sällan. jag undrar som så många gånger förr, är det jag som är konstig eller tänker alla så här? det kan vara så att jag fått en överdos av föreläsningar i mitt liv. jag fick nog tillochmed nog av att prata själv, och då, (alla ni som känner mig) då är det illa!

tre av föreläsningarna var bra, men jag vet inte om det räcker. och ännu en sak har jag insett de här senaste dagarna - att tåget är försenat är nu mer regel än undantag. inget av de tåg jag reste med avgick/ankom i tid. en medresenär påpekade att i Japan får de tågen att gå i tid, så varför lyckas inte vi? dåligt underhåll? dåliga tekniska/administrativa kunskaper? är Sverige fortfarande ett föregångsland? inte när det gäller fotboll i alla fall...


överskönt att komma hem, få vara ensam och bestämma när man ska äta och vad man ska äta. maten var inte heller god, all hotellmaten hade nån konstig bismak som jag inte gillade. jag undrade om det skulle vara så, eller om det var för mycket av nånting. mina smaklökar klarar inte heller av mainstream. var ska detta sluta?




månens dag

i dag reser jag till Göteborg för konferens. är där till onsdag kväll, så  nu får bloggosfären klara sig utan mig för första gången sedan jag började, när det nu var, nån gång i april - kanske. undrar om det är nån idé att packa med en kjol? vädret verkar bli grått å kallt.
annars allt väl, drömde konstigt, stora maskiner som tuggade sig fram mot mig, otäck teknik som ville mig oväl. kan bero på det jag ser, läser eller tänker. vem vet.

har haft några riktiga deja vu känslor (dejávukänslor?) förra veckan och funderar på om "Samtal med Gud" böckerna har rätt - har jag levt genom samma liv många gånger förut? den här gången tänkte jag få till det så jag kan prova nåt helt annat nästa gång.

kram på er och ha det gott tills vi skrivs och läses igen.

("Samtal med Gud - böckerna?" Var hamnar citattecknen när en titel ska samsas med en samlad benämning? Alla dessa frågor...)

Kapitel 2, det drar ihop sig

Många av mardrömmarna handlade om svarta spöken som kom och gick genom väggen i sovrummet jag delade med mamma. Jag följde med dem genom väggen och pratade med dem, men kom aldrig ihåg vad vi pratade om. Jag levde två liv, det vakna, vardagliga, där allt var som vanligt - och det nattliga, mörka, obegripliga. Men ibland var det vakenheten som var obegriplig och natten det enda som var fullkomligt begriplig.


Vissa nätter händer det fortfarande att jag är nära att minnas vissa namn och konversationer, att jag var nära någonting vansinnigt stort och backade, livrädd. Men minnena skrämmer mig mer än jag kan säga. Det bästa är att tända lampan, gå upp och läsa en bok, eller sätta på TV:n. Titta på meningslösa repriser av matlagningsprogram på fyran. Äta det som finns i skåpen, om det nu är choklad, skorpor, havregryn eller socker.


Dagarna går bra. Dagarna fyller jag med saker som måste göras. På vardagarna jobbar jag mer än någon annan jag känner, jag tar med mig jobb hem och lägger mig, slutkörd för att sova drömlöst. Ibland fungerar det inte och jag vaknar, genomsvettig, med bilder av eld och mörker på näthinnorna. Helgerna är värst. Helger då inget är planerat, som breder ut sig som en öken framför mig på fredagarna.


Jag fasar för lördagarna.


det är tydligen

fotboll? vi som är helt ointresserade är som från en annan planet. varför antas det att alla människor är lika och vill ha samma saker, när vi vet att det inte är så? vi pratar om hur bra det är att vi är olika, men egentligen tycker vi bara att det är jobbigt. jag trodde i alla fall det tills det slog mig häromdan; "Tänk om alla var som jag!"

tänk att man ska bli över 40 innan man blir så förståndig.

annars klurar jag på del 2 till i morgon. hoppas jag kommer på nåt.

förlåt

förra inlägget blev svårläst, men det beror på att det inte ser ut som det gör när jag skriver det. jag ville göra raderna kortare och därmed mer lättlästa, men se det gick inte. så i fortsättningen struntar jag i att leka med det!

Heroes!

fick äntligen ordning på tekniken i går, så jag kunde se två avsnitt av heroes som en kollega gett  mig.
ja, hela säsong 2. såg avsnitt 1 och 2 i fel ordning, men eftersom det är heroes, som leker så mycket
med tiden ändå, så gjorde det inte så mycket...och så skönt att slippa reklamen! snacka om att TV -
bolagen målar in sig själva i ett hörn.

var på ett möte i går kväll om ensamkommande flyktingbarn, rädda barnen arrangerade. vår undran
var vad vi kan göra för att få in barnen i det svenska samhället. det var mest information från
kommunens ansvarige och en av dem som jobbar med dessa barn/ungdomar. jag vet inte om vi
kom nånstans, det känns aldrig som att jag hittar min flock, jag verkar alltid vilja nåt annat än alla
andra. är jag för otålig eller är det de som vill för lite? är vi inte tillräckligt många i det här landet
som är humanister och solidariska mot dem som behöver hjälp? ibland undrar jag - det blåser
kallt i Sverige, hur mycket sommarvärme vi än har...

sovasovasova

är skönt när man är trött. en snubbe dök upp vid 8 för att kolla ventilationen. typiskt att det var i dag, men det är så Universum fungerar, det är bara att gilla läget. betalade resan till Grövelsjön, ska dit om 1 1/5 vecka. det blir spännande, jag har aldrig varit i fjällen. undrar om vi kommer att stöta på björnar? det är det enda svenska djur jag är rädd för (+ kanske vildsvin), mest kanske för att jag är ovan.

en mellandag, tror jag. har inte riktigt lust med nånting, utom möjligtvis choklad. jag har ju tre dar till på mig att hinna med det jag ska. funderar på den där söta lilla dammsugaren jag såg på onoff. kanske blir det roligare att städa med den?

läser Alexander McCall Smiths "Tears of the giraff". tycker om hans sätt att skriva, lågmält, mycket humanistiskt. det är trevligt med humanister och de är alldeles för ovanliga.

såg en film med bl.a. Kevin Kline i går kväll, "Livsverket" (Life as a House). tyckte om den, jag blev intresserad av människorna den handlade om. ville faktiskt veta hur det skulle gå för dem när fimen var slut, det händer sällan. ibland kan en realistisk historia fånga även mig - om den är bra nog.

kram på er!

odensdag

tre böcker jag beställt kom i dag, jippi. var utan skönlitteratur en hel dag och läste faktaböcker (4 stycken för omväxlingens skull) så det är en lättnad. vi jobbade i Borgösund hela dan, god lunch, tårta till eftermiddagsfikat - underbart. och vi var duktiga och effektiva och hann massor.

regnet kom. bra.

svenskarna är det mest båtägande folket i världen, tydligen (enligt en kollega).

fasar ut

på jobbet, skönt, men svårt att vara riktigt seriös...
pratar, pratar och pratar. man måste tycka om att prata om man ska bli lärare. lyssna oxå, kanske?

på nyheterna pratar de om inflation (what else is new?) och fotboll. hej å hå.

del 2

kommer på söndag, tänkte jag, men jag törs inte lova nåt.
sitter här, varm och trött och försöker tänka. hunden har inga såna problem, hon skäller bara lite, så händer det genast nånting. kastade bort ännu en tennisboll i går, det blir så när man inte har tillstymmelse till bollsinne. måste köpa tre nya tennisbollar...annars allt väl, cyklade till samåkningen i dag igen, är nöjd med det.

såg en jättesöt dammsugare på onoff i lördags - fick lust att köpa, kanske går det lättare att städa med den? vill egentligen inte köpa nytt så länge den gamla fungerar, men, vad tusan! det är jobbigt att vara miljövän jämt. man måste ju tänka på tillväxten oxå, eller hur?

krammåndag på er!

Kapitel 1 Allt börjar

Jag antar att vi kan säga att allt började med att jag föddes, även om det finns de som påstår att allt börjar långt före dess. Jag kommer inte ihåg nånting från den dagen, men det är inte så konstigt - tydligen är inte våra nervbanor i hjärnan färdiga så tidigt, det finns inget att minnas med. Sedan gick det några år, också de i höjda i dunkel. Allt jag minns är skuggor och ljus, känslor av hunger, mättnad, kyla, värme. Kärlek, hat.

Mitt första minne är från doktorns undersökningsrum. Jag sitter högt uppe på en brits och svänger mina korta ben. Han försöker övertyga mig om att det han tänker göra inte är farligt, jag är osäker på om jag törs lita på honom. Sprutan han ger mig gör ont och jag funderar vidare på om klubban jag får (med körsbärssmak) var värd obehaget.

Jag har fortfarande inte bestämt mig.

Mina nätter är överfulla av otäcka mardrömmar, där jag springer från mörka gestalter, springer och springer som i vatten eller med fotsulorna kletande i tuggummi. I dag skulle jag inte kunna säga vad som skrämde mig så, kanske var det att vara en liten människa i en stor, obegriplig värld där allt var feldimensionerat och det var så mycket som omgav en som inte verkade hänga ihop. Folk sa en sak när de uppenbarligen menade något annat. De flesta sa samma saker;

  • Så STOR du har blivit!

  • Vad SÖT du är!

  • Vad heter du, lilla vän?

  • Hur gammal är du?

  • Vad ska du bli när du blir stor?


Frågor som tröttade ut mig. Måste man svara på dumma frågor? Måste man vara artig mot oartiga människor? Ja, sa min mamma, det måste man.

Det undrar jag också över.


lögardag

simmade med Alice, hunden, i går. vad duktiga vi är! det finns ett hundbad man kan gå till, så det gjorde vi. rätt många hundar där, men det är bra för min nervositet, jag måste lära mig att 9 gånger av 10 händer ingenting. det var lite hund-i-stockholm-känsla. (förklaring; i stockholm är hundar och hundägare vana vid att umgås med varandra utan att allt blir hysteriskt)

hade tänkt åka buss till Mälarbaden eller Sundbyholm, men det gick typ inga bussar. är det konstigt att alla tar bilen? visserligen var det röd dag, men när har man annars tid att åka nånstans. nä - skärpning!

ska i dag cykla till Tuna Park. det ni!

filmtime!

hyrde två filmer i går, mest för att kunna slappa ordentligt. funderar på att skriva, men det vill inte riktigt komma någon historia, kanske när jag väl blir ledig...

först såg jag "National Treasure", vad har hänt med Nicholas Cage, var inte han en seriös skådis? Och Helen Mirren, som oxå var med, gjorde de filmen för pengarna? som vanligt en väldigt snygg film, coola effekter, välklippt action (även om man inte alltid såg vad som hände, men det var möjligen för ljust i rummet) - men var är handlingen? saker sker uppenbarligen bara för att man ska kunna ha coola biljakter (det är aldrig fel med en plåtbucklande biljakt, men då är det bra om den är motiverad av handlingen), personer byter inställning och motiv utan att man förstår varför, och presidenterna är alltid ett under av högstående moral. man skulle kunna skriva en uppsats om hur presidenter skildras i amerikansk film före och efter nineeleven. om man hade lust.

sen såg jag "28 veckor senare", en zombiefilm. de är oxå intressanta. här var det oxå väldigt snyggt, mycket energi och bitvis ruggigt. alltid extra läbbigt när unga barn är med, i det har fallet en 12 - årig pojke. slutade mer pessimistiskt än den första filmen ("28 dagar senare"), men vi lever möjligtvis i en mer negativ tid? såg extramterialet och slogs igen av hur stort allvar filmfolk verkar ta sig på. ungefär som lärare, faktiskt. kanske beror det på att vi måste ta det vi gör på allvar för att det ska bli nåt av det.

drömde om jobbet, det gör jag sällan numer och, ja, det var en mardröm...

drömde oxå om zombies och det var mer krypande obehagligt.

i dag firar vi Nationaldag. jag firar helst världens alla nationer på en gång, nationalism är grund till mycket ont. jag är människa först, sen kvinna, sen hundägare, sen anarkist, sen - möjligen - halvsvensk.

men ha en bra dag, alla ni där ute - ta det lugnt!

värme

är skönt. från mörker, ruggighet och blekhet till ljus, ljus, ljus. det är otroligt vad fort det går från vinter till klagande på värmen. jag klagar inte, men söker mig till skugga och dricker mycket.

vi släppte vår andra kull studenter i dag. de var så söta i sina kostymer, pojkarna (än så länge är det bara pojkar). en blandning av lättnad, förväntan och nervositet syntes i deras trötta, rödsprängda ögon. de går från nåt de känner bra till ut i den så kallade verkligheten. visserligen är de vana, eftersom de praktiserar så mycket, men ändå. vi har varit en konstant i deras liv i två eller tre år och nu ska de klara sig utan oss.

det går säkert bra...

och nästa år kommer nya ettor.

det är bitterljuvt att vara lärare...

avslutad del

av en följetong;

- Så där ja, nu blir det bra, sa hon. Jag hade inte en aning om vad hon menade. Visst hade jag det skönt i sängen där jag låg, men betydde det att allt skulle ordna sig? Det var väl att sträcka nuets betydelse lite väl långt. Annars gick det ingen nöd på mig, jag var mätt och varm, hade inte alltför ont nånstans och var inte särskilt orolig för någonting. Det kanske jag borde vara? Hade jag glömt något viktigt? Att mjölka korna? Men jag hade väl inga kor, hade aldrig haft några kor, vad jag kunde minnas.

Neej...inga kor att mjölka eller hästar att hämta in eller hundar att rasta. Inte ens en liten katt att tjäna genom att öppna en konservburk. Varför var jag då så nervös för att ha glömt något viktigt? Kan det ha berott på hennes unga, självsäkra påstående;
- Så där ja, nu blir det bra?


Så var det nog.



Mycket nöje!


smokin' baby!

det är lätt att hamna i luven på varandra när det är mycket att göra och det kör ihop sig. typ. jag är nöjd med att i dag ha tryckt vårt sjätte nummer av skoltidningen med en av de bästa noveller jag läst (av en elev).  egentligen behövs inte parentesen, vet inte varför jag känner mig tvungen att lägga till den. tror jag nämnt förut vilken ynnest det är att vara svensklärare ibland, när man får in starka texter med en helt egen ton. de dikter jag fått in är många gånger väldigt bra. antingen är det inte så svårt att skriva som vissa vill få oss att tro (de som håller på med finkultur menar jag här) eller oxå har vi ovanligt många duktiga elever hos oss.

om du har nåt att säga kan du skriva
och alla har nåt att säga
alltså kan alla skriva
det är väl kanske det bästa
vi kan lära oss av Den Nya Tiden?

funderar på att starta en följetong här, får se om det blir så. den kan tänkas handla om en lärare eller en hundägare eller en magiker. eller nåt sånt. kram på er!

släpp allt!

vad svårt det är att vara seriös, så här sista veckan. jag gör så gott jag kan, men det blir svårare och svårare att göra annat än lulla runt och snacka skit. men det behövs det med, vet av erfarenhet att det är bra att fasa ut lite lugnt. vädret är ju dessutom alldeles för vackert för arbete, eller hur? blir förvånad över att eleverna fortfarande kommer, och vi säger att de är lata? jag vet inte om jag hade gått i skolan om det var så här fint. jag måste ju, jag får ju betalt!

var inte

särskilt djup i går, men det blir så när man skriver varje dag, kvaliteten skiftar...

förstå din fiende, så du kan besegra honom
och när du väl förstår honom
vill du inte besegra honom längre

kommande vecka är det läsårsavslutning. det känns lika märkligt varje gång - att ett långt, intensivt läsår verkligen tar slut. sen blir det tomt och ödsligt ett tag, tills man vänjer sig vid att vara ledig och egentligen inte vill börja jobba igen. det är skumt att vara lärare, från 0 - 100 på en tiondels sekund och lika fort tillbaka till 0 igen. kanske går det att vänja sig vid, jag undrar. en lång ledighet kan behövas för att verkligen släppa allt vad skola heter och kunna komma igen nästa år. många är avundsjuka på lärare och våra lov, men då brukar jag svara att bli lärare då, det behövs fler. då brukar de säga att usch nej, lärare kan ingen vara, och hur orkar jag? just det.

kram på er, därute, vare sig ni läser detta eller ej.

RSS 2.0