Noaks ark har strandat


Koncentrator, av Torgny Larsson


ny tvserie

"Ashes to Ashes", börjar i kväll. det är en fortsättning/fristående uppföljare av "Life on Mars", så gillade man den gillar man förhoppningsvis den här oxå. länk till Svts info finns i raden till höger, under "länkar".

annars är det söndag i dag. tänka sig. på svenska skriver man veckodagarnas namn med liten bokstav, på engelska med Stor. undrar varför det är så? vi kanske har olika tankar kring vad som är egennamn?

i dag tänkte jag anstränga mig och åka till Tuna park för att köpa springskor. gillar egentligen inte att handla i stora köpcentra, men jag kan lätt ta med bilen och vet att det är öppet en söndag (för det är det väl? kanske ska kolla först?) en annan mission är att hitta råa/frysta märgben (till hunden). det är svårt att få tag i såna. säkert svårare än att få tag i hasch (men vat vet jag om det?)

i går kväll tittade jag på "Carnivále". vad bra det är! jag är fascinerad över att jag blir så irriterad på att historien utvecklar sig så låångsaamt, men man vänjer sig. de kan sitta/stå tysta i flera sekunder. och vad är det med den där killen Hawkins egentligen. och prästen? inte verkar han vara en god kraft? jag älskar tvserier/böcker/filmer/bilder/texter som får mig att börja tänka. och vilja veta mer.

Dito


Stadsparken


tja

har nu sprungit, det gick bra. först läste jag ut "The Deathly Hallows" så nu blir det lite tomt ett tag, jag har följt Harry i en månads tid. är nyfiken på hur storyn kommer att skildras på bioduken och kan bara hoppas att de som gör de resterande filmerna tar historien på allvar. det är en allvarsam historia.

#####################################################

blommorna sover i fönstret och lampan stirrar ljus
och fönstret stirrar tanklöst ut i mörkret utanför
Gunnar Ekelöf

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Sioux Prayer of Passing

Never the spirit is born
The spirit will cease to be
                        never
Never the time when it was not
End and beginning are dreams
Birthless and deathless
                        and changeless
Remains the spirit forever
Death has not touched it
                        at all

Dead though the house

                        of it seems


Alice hämtar boll


Ån, mot Munktellhotellet


Stadsparken


Eskilstuna ån från Stadsparken


Gamla järnvägen, där vi går ofta


höstblomma


och vad ska det här vara bra för?


liten buske


Mitt hus utifrån (till höger)


freedag - äntligen

efterlängtad. det känns som om jag jobbat en månad redan...
i dag blir det bilder från hundpromenaden i går + en ny länk till spanarna

glömska

glömde datorn på jobbet, så nu skriver jag från mammas. kunde ha åkt tillbaka, men kom på det försent + att det var tjorvigt på vägen. en tjorvig dag, överhuvud;

 # broöppning på väg till jobbet = + 5 minuter (ingen fara, jag hade gott om tid - men ett tecken på hur dagen skulle bli om jag vetat om det)
 # inget fungerande lås på Ordförrådet = jag måste ha koll hela dan och se till att alla vet att jag har koll (det gick bra, alla skötte sig, men jag inser nu att det inte bidrog till att göra dagen mellow, precis...)
 # 2 egna lektioner - en där jag skulle ha en åk 2 i en ny kurs (jag tyckte det gick bra, det blev en bra lektion, men det är alltid klurigt med den första för läsåret, det känns som att den måste bli bra om hela kursen ska bli bra) - en där jag hade åk 1, för första gången i 2 timmar
 # vikkade på en lektion, som oxå var lite stressig, det kändes som att jag knappt hann pusta mellan fast jag hade en halvtimme

+ alla dessa frågor från alla elever, gamla och nya + en mentorselev som det strular med + (ett stort plus) att det aldrig blev nån lunch, för maten tog slut. och så kan jag inte låta bli att jaga upp mig över nästa vecka, då jag tydligen lovat att ta alla lektioner för en kollega som är ledig, fast jag inte har nåt minne av det...(men det löste sig oxå)

sen åkte jag ifrån datorn och kom på det när det var försent att vända + att en bondemaskin kloggade upp vägen från jobbet till motorvägen (måste de ut och köra när vi alla ska hem från jobbet och kan de inte köra åt sidan och släppa fram oss?) - kön var jättelång.

ja - herregud! tur att inte alla dar är såna.

alltså - jag springer i morgon istället, nu MÅSTE jag äta, annars DÖR jag!

Dikt

Skärgårdskines

Årtag bortom årtag.
Ingen riktning. Bort. Hem.
Skymningslångt. Och jag
hör korta somrars
år i dem.

Lars Forssell

Eskilstuna Centrallasarett (och vattentornet till höger)


Träd i Vilsta


ännu en dag

utan några större katastrofer.
Thank God for small favours
eller - den som kan vara glad för lite
har mycket att vara glad för

många elever hittade till Ordförrådet i dag.
de spelade kort och schack
de pluggade och pratade skit
precis som jag vill att de ska göra

en av dem sa; här skulle man ju kunna plugga!
just det...
ibland är det guld att vara lärare

(när jag skriver många, menar jag 6 - 7 st.
det är många för mig - se ovan)

kollegorna hittar oxå dit
de kommer med böcker och skivor
det är så skönt att ha ett rum
som JAG får bestämma över

enda smolket i bägaren är att jag fortfarande inte kan låsa
men hittills har det gått bra ändå
om man utgår från att människor vill väl
vill de oftast det...

Man på sluss


Gerda på väg mot bro


huvaligen!

vad trött man blir av att jobba. vi har alldeles för långa lov, man lägger av sig alldeles. det är tur att man snart vänjer sig vid selen igen. har sprungit igen, det börjar bli en vana.

jag undrar mer och mer hur mycket av det jag säger som går fram. och jag frågar och frågar, men hur ska man kunna veta att de andra förstår bara för att de säger det? kontrollfrågor? tja, kanske. provar med det oxå, men det kan man ju inte hålla på med hela tiden?

i dag är det tisdag.
kommer ni ihåg vilken veckodag jag sa att det var?
vi äter lunch 12.15.
när äter vi lunch?
i morgon börjar ni 8.45.
när börjar ni i morgon?

så kan man ju inte hålla på...det förstår ni väl.

och alla dessa namn...kan vi inte införa att vi tatuerar in  namnen i pannorna på oss allihop? det skulle förenkla en hel del. bra om man blir dement oxå, då kan man gå och läsa i spegeln. fast bakochfram då förstås...

nu svamlar jag bara, så jag lägger av för i dag.

kram på er!

Himlen i går kväll


Lärkträd vid sjukhuset


Groda i Vilstaskogen


äntligen!

i dag kom de som vi jobbar för (dvs eleverna). skönt att bli påmind om att det faktiskt är dem vi ska jobba mest med. ettorna, nyfikna, blyga, storögda och tvåor och treor - gamla bekanta, kul att träffa igen. en elev vågade sig tom in i Ordförrådet! får se om det blir fler...

och varje gång tycker jag att jag har stenkoll och har det inte alls. är det inte fascinerande?

dagens clou; sopsortering

dagens lärdom; ingen skola utan elever

dagens självklarhet; upprop är sig trots allt alltid lika

dagens spetsfyndighet; vi är alla väldigt olika samtidigt som vi är otroligt lika (framförallt i vår förmåga att se allt från vårt eget perspektiv)

jag säger bara; Dumbledore! (läs HELA HP så förstår du vad jag menar)


Arketypen Wizard (jag tycker inte att det finns nåt bra svenskt ord för begreppet) innehåller kunskap, humor, humanism, mod. (ex; ovannämnde Dumbledore, Gandalf, The Wizard of Earthsea (Ursula leGuin, en annan favvo) Jag vill vara som de.


en av mina azaleor, oxå i går


en av mina pelargoner, i går


ny länk

i länksamlingarna till höger, Spanarna från i fredags

allt som vanligt

# lyssnar på spanarna (p1) via datorn. alltid lika skojigt.

# Alice jagar getingar, i dag vet jag att hon blev stucken (jag tror det hänt förut), men hon fortsätter ändå.

# läser "Halvblodsprinsen" och är upprörd över Warner Brothers som skjuter upp premiären på en färdig film. är det respektfullt mot publiken? skulle inte tro det. de vill bara ha våra pengar (bittert, bittert, bittert).

# J.K. Rowling skriver en modern form av pusseldeckare, insåg jag i förrgår. hon är en ättling till Agatha Christie (bland andra, Dickens oxå, tycker jag). ledtrådarna är skickligt utlagda, det ser man i efterhand, när man vet hur allt hänger ihop. jag kan hålla med om att hon inte är nån gudabenådad författare, men en fantastisk berättare är hon. och jag läser 1000 gånger hellre en bra berättelse än en fantastiskt väl konstruerad och tjusigt hopkommen bok som inte handlar om någonting...

# hej å hå och en flaska med kalikå

Konst på Kvarntorpshögen - Kumla


Båtar på Grövelsjön


På't igen

är inte stolt över mig själv när det gäller den gångna veckan (på jobbet). föll i den gamla fällan att ta åt mig för mycket och försöka styra för mycket. är det inte konstigt att man ständigt gör om gamla misstag? när man vet att man inte borde göra det? men om man redan gjorde allt rätt behövde man inte vara här, eller hur? jag tror ju att vi är andliga varelser som har en fysisk erfarenhet, inte tvärtom. alltsomoftast fastnar man i det fysiska (på det ena eller andra sättet) och förlorar fokus och fotfäste. jag är fortfarande för lättpåverkad av omgivningens stress. blev allergisk mot stress när jag gick in i väggen tredje gången.
så, jag lovar mig själv än en gång att inte ta saker så allvarligt och försöka låta andra vara som de är. tack gode gud för att jag har hunden och promenaderna, böckerna och filmerna - allt det får mig på rätt köl igen. det är inte lätt att vara en liten båt ute i stormväder, men å andra sidan kan inget farligt nånsin hända. det enda att vara rädd för är rädslan själv.

kram på er och trevlig helg!

Alice åker båt


friday

finally.
huva, vad trött jag är, men det ska man vara efter en arbetsvecka. nu har jag ätit och ska vila. ibland undrar jag om jag är trött för att det är fredag eller om det är fredag för att jag är trött?

Agneta i lärartagen med Kjell


Skylten på Ordförrådet


tomorrow

Macbeth:
Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow,
Creeps in this petty pace from day to day,
To the last syllable of recorded time;
And all our yesterdays have lighted fools
The way to dusty death. Out, out, brief candle!
Life's but a walking shadow, a poor player,
That struts and frets his hour upon the stage,
And then is heard no more. It is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury,
Signifying nothing.


Macbeth Act 5, scene 5, 19-28


i dag blev jag lite stressad för första gången. jag vet inte om det var för att jag var påverkad av omgivningens stress eller om det var för att jag hade mycket att göra...det är bara att bita ihop och jobba på så mycket man orkar. hade trevlig arbetslunch med en kollega, på Sportköket (i Västerås). mycket mat, god mat och mat i rättan tid.
på hemvägen regnade det så man inte såg vägen. det är bara att lita på att den är kvar där nånstans.
och, ja, jag sprang i dag igen. det är skönt!




kollega i hyllorna


glaslärar Kjell och jag pratar böcker


på jobbet

bloggar på arbetstid i dag, men det blir nog ingen vana. har pratat svenska med yrkeslärarna (på svenska) och tagit bilder på biblioteket enligt önskemål. fick hjälp av en kollega att ta bilderna.

blöt hund i august


ojojoj

nu är allt som vanligt på jobbet igen, dvs helt hysteriskt. men det gör inget, det är nog så det ska vara, annars kände vi inte igen oss. jag blir bara lite överjobbig när jag tycker att andra inte gör det de ska. nåväl, jag bara är sån...

har sprungit igen - och det gick riktigt bra. vad nöjd jag känner mig när jag uppfyller mina egna önskemål. det ska man göra ofta!

rise like lions after slumber
in unvanqiushable number
shake to earth the chains like dew
wich in sleep had fallen on you
- ye are many, they are few
Shelley

länkar

såg just att om man går till listan till höger så finns en kategori som heter länkar, trycker ni på "bibliotek" kommer ni till en sida med bilder på jättefina såna!

korrläsning

och jag tycker att jag korrläser allt innan jag publicerar det, men det blir i alla fall fel. irriterande, men vad ska man göra?

nobody's perfect, not even a perfect stranger

(fågelboet? borde det inte heta getingboet?)

Det regnar på Djurgården


tillbaka

på jobbet, nu med full styrka. kul att träffa alla igen! bra att vädret är grått, annars hade man ju fått spader. läser HP 5 så ögonen blör. tja, vad ska jag hitta på att skriva annars? det går inte så bra för svenskarna i OS? känner mig lite urblåst i huvet (mer än vanligt...) inga unika tankar i dag...

såg "Vit oleander" häromdan. hade inte tänkt göra det, brukar inte gilla dystra ämnen, men det var en bra skildring av en ung flickas väg mot vuxenlivet och jag insåg hur sällsynt sånt är. hur många filmer om pojkar finns det inte? flickor/ kvinnor är oftast staffagefigurer på film, skönt när det får spela en väl utmejslad huvudroll.

kram på er därute!

Rökning påbjuden!


man letar förgäves...



efter vart man tar vägen om man lider av milt vansinne, en borttappad nyckel eller är en kvinna på gränsen till nersammanbrott?

Vi är alla änglar

på olika avstånd från Paradiset...

Konst (från Kvarntorp)


OS

att träna i massor av år, ägna hela sin tillvaro åt en enda sak, och sen missa finalen - det måste vara hårt. å andra sidan, det finns kanske värre saker. tänk att få ägna hela sitt liv åt ett stort intresse, med uppbackning från omgivning - släkt, vänner, tränare. ibland undrar jag om elitidrottare har drag av autism? som man kan misstänka när det gäller vissa forskare. kanske tänker jag så bara för att jag själv aldrig gått upp så i någonting?

men sprang för tredje gången i går och det gick riktigt bra. blev framförallt inte lika trött efteråt. det är ju trevligt att orka mer, det är bra för självförtroendet. senast i veckan sa de på radion att vi mår bra av motion. tänka sig!

men nog kan det gå överstyr?

träd vid Eskilstunaån


Gissa rasen


länkar

försökte lägga till en länk i går, men det var inte så lätt. nu får ni kopiera länken för att använda den, och det är det väl ingen som orkar? annars var det bilder på många fina bibliotek. ledig i dag, så det känns som lördag. trevligt med en extradag!

såg om 1408, the director's cut i går kväll. filmen blir mycket mer begriplig och hel i den versionen. jag förstår inte att inte regissören själv får bestämma över sin film. scener som var konstiga, nästintill obegripliga, i den första versionen - får sin förklaring + att man får mer backstory.

ja, alla dessa frågor...(och all denna svengelska...)

###################################################################

Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är, som dömer.
Ty därmed att du dömer en annan, fördömer du dig själv, eftersom du,
som dömer den andre, själv handlar på samma sätt.

Ur Paulus brev till romarna, 2 kap, 1 vers


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Jag äger ingenting
och ofta tryter kroppens bröd.
Men står jag här en stund
på stranden,
i sol,
eller i skogens skugga,
eller på bergets vindbespolta
krön -
mitt är allt!
Och ingen kan ta det ifrån mig:
jag har fått hela denna jord
till skänks.
Elmer Diktonius


biblioteksbilder

http://www.hovberg.se/blogg/2006/08/31/lasknarkare/

bilder från bibliotek

http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.hovberg.se/resmi/bibliotek9.jpg&imgrefurl=http://www.hovberg.se/blogg/2006/08/31/lasknarkare/&h=315&w=400&sz=76&hl=sv&start=1&tbnid=29_F1pE6df77zM:&tbnh=98&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dbibliotek%26gbv%3D2%26hl%3Dsv%26sa%3DG

ordförrådet, del 4

har bestämt mig för att benämna biblioteket enligt ovanstående, fyndigt, eller hur? ska försöka hitta det kinesiska tecknet för bibliotek att ha som bildillustration. har premiärlånat ut tre böcker i dag till en kollega. som belöning fick han en penna.

skulle springa i dag (för tredje gången), men har planerat lite för dåligt med foderintaget + att det regnar. tar det i morgon istället. nya rutiner kräver ny erfarenhet. nåt som jag är nöjd med är att jag, som jag bestämde mig för, har städat lite varje dag, så att veckostädningen nu är avklarad. dessutom har jag nästan inga böcker kvar...det finns plats för nya. jag inser att jag sparat på en massa saker helt i onödan, istället för att fatta att om jag behöver något kan jag köpa det. i och för sig kan det ha att göra med att jag inte haft så mycket pengar förut. börjar oxå förstå att jag skulle kunna bo mycket mindre. hur stor del av vår hyra betalar vi för våra saker?

stenar i Tiveden


dalafjäll!


bib, del 3

nu börjar det verkligen arta sig. tavlor har kommit upp (med benäget bistånd av en språklärarkollega), böckerna är på plats (440 st) och det har kommit förklarande text på hyllorna;
skönlitteratur på svenska
faktalitteratur på svenska
litteratur på engelska
grafiska berättelser
musik och lek
bild och foto
ordböcker

fler kategorier behövs inte i ett så litet bibliotek.

så nöjd jag känner mig!

Gissa rasen


Konfrontation


biblio, del 2

det är fantastiskt vad mycket böcker en hylla sväljer. det börjar ta sig nu efter ca 20 kassar med böcker. ska ta dit lite till i morgon så ska jag räkna dem sen. det börjar kännas som ett bibliotek. kul att fundera på hur sakerna ska organiseras. idrottsboken (har 1) hamnade sist, fast det är OS och allt.
dammade med den nya dammsugaren på axeln. intressant erfarenhet. ska nu bara springa oxå, så är dan klar sen.

Vindla, avLeif Bolter


Koncentrator, av Torgny Larsson


biblioteket, del 1

har i dag startat upp ett bibliotek på jobbet. fick hjälp av 2 rara (manliga) kollegor med att ställa dit bokhyllor och har satt in en del böcker. stämplade och organiserade böckerna. vad svårt det är med alfabetet! jag satte upp en plansch med alfabetet på för att det skulle gå lättare, det finns uppenbarligen inte plats i huvudet för såna trivialiteter (ungefär som med multiplikationstabellen...) kul att börja igen och faktiskt rätt mycket folk på plats. åt en halv pizza till lunch...

sorterade direkt ut ca 4 kassar med böcker när jag kom hem, de ska till skolan. så lätt det går att göra sig av med saker när man väl börjat - det blir som ett gift. fast ett positivt gift, mer som en vitamininjektion. och - jag gick en timme med hunden i morse som jag föresatt mig att göra - vad är det här?!

det enda beständiga är förändring

det finns alltid ljus - någonstans


Kapitel 8, upplösningen

Allt hände på en gång, snabbare än jag hann uppfatta det. Ett skarpt, nära ljud, en plötslig rörelse från något stort alldeles intill mig, en iskall kyla som genomträngde mitt kött och mina ben på ingen tid alls. Om jag bara sett någonting, men mörkret var totalt. Minnen forsade över och genom mig, som vattnet från en enorm damm som brustit. Det här hade jag varit med om förut, denna närvaro av något osynligt. Varje gång hade jag sprungit i total panik ifrån det, utan att vilja veta närmare vad det var. Jag hade vant mig vid att vara livrädd för detta, utan att ha en aning om vad det var. Den här gången skulle jag stanna och möta det, komma vad som komma ville. Nu visste jag hur det var att leva sitt liv i rädsla, att hela tiden backa när något skrämde en - backa tills man hade ryggen mot väggen och alla sinnen stängda mot omvärlden. Så kunde ingen leva, det var inget liv.

Framför, bakom, runtomkring - ett massivt mörker och en hotfull gestalt, outhärdligt bekant från tusen mardrömmar. Den kom närmare och närmare utan att komma fram och min skräck ökade exponentiellt utan att nå någon höjdpunkt, hur nu det var möjligt?

Då gjorde jag det modigaste drag jag någonsin gjort - jag stängde ögonen. Bakom ögonlocken - inne i huvudet - fanns det ljus, massor med ljus. I det ljuset såg jag klart vad det var som skrämde mig så. Det var döden, och livet, verkligheten, och fantasin, jag själv och alla andra. Jag är ledsen om det verkar vagt, men jag kan inte förklara det tydligare än så.

När jag öppnade ögonen igen stod min guide där, nu en varelse helt och hållet av ljus. Han lyste upp hela omgivningen, som visade sig vara en grön och otroligt frodig trädgård, full med blommor i alla färger och fågelsång.

"Välkommen!"

"Var är vi?"

"Där du alltid varit, du har bara inte sett det förut, det har varit för mycket annat i vägen."

"Är det här verkligheten?"

"Naturligtvis? Det finns inget annat än verklig het."

"Fast jag menar - jag vet inte riktigt vad jag menar..."

"Det är en vanlig synpunkt i din situation."
"Vilken är min situation?"

"Det bestämmer du själv."

Sedan var han försvunnen igen och jag var tillbaka i min lägenhet, där strömmen kommit tillbaka och TV:n sände ut matlagning i etern.

"Jaha" sa jag högt ut i natten, "och nu då?"

"Det är nu livet börjar." svarade en röst från överallt och ingenstans.

Och vet ni vad - jag tror honom.


Grövelsjöfjällen


2 hanhundar hälsar (vem av dem är dominant?)


lögardag

OS har äntligen börjat. mycket fyrverkerier, tur att Alice inte var där, hon gillar inte när det smäller. allting var STORT. det är kineserna bra på. får se när hästtävlingarna går och hur mycket av dem de visar i sammandraget. jag är inte mycket för att titta på TV på dagtid. och mitt i natten - nåja. när OS gick i LA satt jag uppe till 2 -3 på natten, då hästsporten visades, alltid efter brottningen. jag fick upp ögonen för brottning som sport. så kan det oxå gå.

rensade i mina gamla papper i går, det kändes väldigt bra. att kasta eller skänka bort det man inte längre använder/ behöver ger en en skön känsla. Feng Shui.

Bonusbild, tagen nyss


en bild av människan?


Ängel i Strängnäs domkyrka


fantasy

kontra realism. varför gillar jag fantasy bättre? det är för att allt kan hända. jag brukar säga att verkligheten vet man ju redan hur den är, vem behöver veta mer om den? fantasy, sf och skräck är mer oförutsägbart och säger mer om vad det är att vara människa. Harry Potter, tex, handlar mycket om döden och hur man kan förhålla sig till den. döden är något som vi alla förhåller oss till, även om vi försöker låtsas att den inte finns. om man verkligen funderar på döden kan man bli livrädd. buddhisterna menar att man varje dag ska meditera över sin död. är det därför de verkar så glada? (såg ett program om Dalai lama i går)
jag hade en närkontakt med döden en gång för många år sen och min första tanke var "nu får jag se vad som händer". jag kan inte minnas att jag blev rädd, bara nyfiken. jag var inte besviken över att vara kvar här, kanske förvånad. tids nog kommer ju den dag då jag ska lämna jordelivet. jag som alla andra.
mer matematik:

fantasy=andlighet

Alice vid konstverket "Tur med vädret" av Eva Löfdahl


Staty vid Gripsholms slott


Food for thought

Människan är pajen som bakar och äter sig själv och receptet är åtskillnad
Alaisdair Gray, "Lanark"


Tala tala
det är vår skyldighet
mot dem som talade
medan de ännu
                    hade läppar

Helga Henschen


Och folket i staden pekade och sa:
se där kommer den galne drömmaren
Och den galne kände stålet mot
sitt hjärta
Folket var kloka drömmare
med inhägnade egnahemsdrömmar

Den galne såg det öppna landet
med det klara ljuset
Och i drömmen fanns inget staket
                              omkring...
Harald Forss


Grönska i Julita


2 hundar med varsitt ben


uppkopplingsstrul

vad hjälplös jag blir så fort tekniken börjar krångla. det värsta är att jag inte förstår vad det är för fel, så jag har ingen aning om vad jag ska göra åt det. jag följer diagnostikens råd, som sällan gör nån nytta. men nu funkar det igen. jag tror det var leverantören som krånglade, inte min dator. så det begriper jag i alla fall...

från oceaner av tid som jag hade i början av sommaren har det nu krypt från innanhav via storsjöar, småsjöar, skogstjärnar, till en liten vattenpöl. snart har den oxå torkat ut. det enda vi säkert kan veta om livet (som om vädret) är att det aldrig är lika. liv = förändring. så är det bara. ju förr du accepterar det, ju lättare blir det. men visst vill man rasa mot det allt emellanåt. en klok människa har sagt att tid är det enda alla har lika mycket av. vi väljer själva vad vi ska göra med den. det gäller bara att förstå att vi har ett val. jag lägger min tid - bland  annat - på att skriva blogg. jag hoppas det inte är helt bortkastat. jag vet att det inte är helt bortkastat. kram på er därute i cyberrymden!

Silverfallet, Grövelsjöfjällen


Med Gerda under en bro


har nu

börjat läsa (om) Harry Potter, första boken. sen ska jag se filmen i direkt anslutning. det kan verka märkligt att läsa om böcker, men det har jag alltid gjort med de böcker som fascinerat mig mest. det finns något i historien som jag inte känner mig färdig med. sen vill jag förstå vad det är de lyckas med, författarna. varför blir man så fängslad? kanske för att kunna göra om själv. egentligen är det enkelt, tror jag, man skriver de historier man själv vill läsa. det säger Stephen King. enligt honom finns det 2 slags författare; de som skriver för andra och de som skriver för sig själva. (ur boken "Writing - a memoir of the craft", rekommenderas oxå, särskilt för oss som provar på att skriva själva)

skrev en historia när jag var arbetslös en längre tid, jag blev så uttråkad att jag var tvungen att göra nånting. jag hade burit på den länge och ville själv se hur den skulle utveckla sig. vid ett tillfälle tog historien över och en totalt oväntad karaktär dök upp. jag blev lika förvånad som min huvudperson och det var min reaktion jag skrev in i texten. det var en väldigt häftig känsla. men jag tror att det kräver tid och mycket engagemang. då skrev jag 4 -5 timmar om dan.

det är lättare med dikter...

Allting finns
men ingenting fungerar
Ingenting finns
men allt fungerar

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Som det ser ut
är illusionen verklig
Men det är bara
som det ser ut


vet ni

skillnaden mellan slott och borg? (palace and castle)

Gripsholms slott


Strömsholmen mot biblioteket, Eskilstuna


I dag

sista lediga måndagen på ett tag. det känns skönt, jag vill inte vara ledig hur länge som helst. om man bara är ledig är man aldrig ledig, det vet alla som varit arbetslösa en längre tid - som jag. det är alltid lite pirrigt att starta ett nytt läsår, hur många gånger man än gjort det, nya kollegor, nya elever. nästa vecka ska jag ställa i ordning ett bibliotek på skolan. som bokälskare och inbiten läsare känns det helt ok. hur kan människor klara sig utan böcker? eller åtminstone historier. jag tror att vi behöver historier för att förstå vilka vi är och villka vi inte är. skvaller är oxå historier.
kram på er, vare sig jobbar eller inte.

Kor


Kapitel 7

Det enda sättet jag hade för att mäta tidsåtgången var min tilltagande trötthet och törst. Jag började ångra att jag inte frågat mer eller förberett mig mer. Men jag bestämde mig för att inte be om hjälp förrän det var alldeles nödvändigt. På något sätt insåg jag att jag var tvungen att klara av den här uppgiften på egen hand. Det var så tyst att jag bara hörde min egen andning och mina steg mot golvet, som kändes som det var av sten.

Minnen började komma tillbaka. Situationen kändes väldigt bekant. Guiden hade jag ju träffat förut, men när? Det måste ha varit längesedan, när jag fortfarande var barn. Han hade aldrig gett mig något namn på sig själv, men jag hade kallat honom den svarte inför mig själv. Jag hade inte berättat om honom för någon och till slut hade jag glömt honom. Tills i natt, då.

Jag kanske hade blivit tokig? Men vad var det att vara tokig? Att förlora kontakten med verkligheten? Men är vi då helt överens om vad som är verklighet? Jag hade inte förlorat kontakten med mig själv, jag kände mig mer i fas med mig själv än jag gjort på mycket länge. Inte förrän jag tvingades vakna upp hade jag förstått hur djupt i sömn jag varit, dag som natt. Min rädsla hade fört mig långt från mig själv, tills jag inte längre visste vem jag var. Och vad fanns det att vara rädd för? Bara rädslan själv.

"Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd" som Tove Jansson låtit någon av sina figurer säga. Snusmumriken, kanske? Det lät som något han skulle säga. Eller Muminmamman kanske?

Jag stannade upp och koncentrerade mig på alla mina sinnens intryck. Inga ljud hördes, ingen lukt kändes, den svaga vindpust jag känt var borta. Lite ljus nådde ögonen, men varifrån gick inte att säga. Det var som det kom från väggarna, men när jag gick närmare för att se mer precist vad som gav ljuset, försvann det. Vad betydde allt det här? Jag snurrade långsamt runt. Det fanns ingen skillnad mellan rymdens åtta riktningar. Jag blundade igen och prövade riktningarna med medvetandet, istället för med sinnesintrycken. Då hände något häftigt - inne i huvudet lyste en väg upp som en solstrimma, tydligt som dagsljuset. Jag såg inte vad som fanns i slutet av ljuset, men tvekade inte över att det var rätt håll. Vägen fanns inom mig, den svarte hade haft rätt. Nu gällde det bara - vad var det? Vad i helvete var det!


en annan sten (Tiveden)


Ljus genom sten, Port, av Claes Hake (detalj)


finns det

tjejfilmer och killfilmer? jag gillar många gånger det som kallas killfilmer, tex "Shooter" som jag såg (om) i går, men denna fascination för teknik, ballistik och korrekta vapen (såg extramaterialet) lockar mig inte lika mycket. samtidigt var det coolt i SOR filmerna att de hade "riktiga" vapen, det syns oxå  i filmerna att grejerna inte är av plast. typiska tjejfilmer, som "Sex and the city", lockar mig inte alls. samtidigt händer det att jag tycker om en film som "bara" handlar om relationer, om den är bra. tex "Life as a House", som jag skrivit om förut på denna blogg. tja, jag tror inte jag kommer fram till nånting mer än en undran.

Kontrast (Tiveden)


Kvarntorpshögen ryker fortfarande


Ny månad

så blev det augusti i år oxå, efter en lång och varm juli. hittade en tvestjärt i köket, undrar hur den kom dit? eftersom jag bor på tredje våningen är det lite av en prestation. typiskt rötmånad, insekterna invaderar. (om nu tvestjärtar är insekter) Har varit hemma några dagar och känner mig uttråkad. Inget kul på TV, inga roliga böcker, alla vänner långt borta. Samtidigt vet jag att tids nog får jag fullt upp.
Inser att jag är inkonsekvent med stor och liten bokstav i början på meningar. Det är alltså något som jag utforskar, hur vill jag ha det? Läste ut Dan Browns "Gåtornas palats" i natt. Egentligen gillar jag inte hans böcker och ändå läser jag dem. Tydligen tycker jag att de är spännande. (efterrationalisering, något vi människor gärna ägnar oss åt enligt psykologin) Men augusti ska ägnas åt Harry Potter, böcker och filmer. Frågan är bara om jag ska börja i dag, eller vänta.

Den som handlar är aldrig pessimist
Helga Henschen

RSS 2.0