gärdesgård, detalj


gärdesgård byggd i höstas, Sörmlandsgården


sovande gräsänder


bestämde mig

i går för att gå ut och fota trots gråvädret, inspirerad av foton i bloggosfären. jag googlade på "gråväder". man kan alltid ta svartvita bilder, då syns det inte hur färglöst allt är...

sen är det en riktigt välfärdslyx att bekymra sig över vädret, nicht war?

såg om "I am legend" i går. tyckte inte den var lika fantastisk som första gången, dock har jag aldrig sett en så fin skildring av relationen människa/hund i film förut. helt osentimentalt, men just därför djupt drabbande. och jag tror att alla vi som avlivat våra sällskapshundar känner igen oss i huvudkaraktärens känslor när han tvingas avliva sin bästa (och i det läget enda) vän. filmen är välskriven och konsekvent utförd (samma manusförfattare som i "I Robot"), tajt berättad med många starka bilder. den öppnar med hps jakt efter hjort mitt inne i New York, som bllivit en spöklikt tom stad som naturen är på väg att återta. har du inte sett den, gör det! var beredd på att bli skrämd.

(möjligtvis skildras en fin relation människa/hund oxå i "White Fang" efter en bok av Jack London)

hoppas ni har/får en trevlig första advent, domini anno 2008.

kollade igen

islam var med! där ser man, minnet är lite si och så...

bro, gräs, snö


sol!


ny länk

om du går till länken "Neverkeso" hittar du en bild på en kul tröja, som sammanfattar allt du behöver veta om de olika religionerna i världen. utom islam, men de vågar kanske inte skoja med muslimerna? trogna läsare märkte säkert att jag inte bloggade i går, det är för att jag bestämt mig för att ha en bloggfri dag i veckan, fredagar. jag brukar ändå bara skriva om hur trött jag är och hur spännande är det på en skala?

ännu en vecka har gått till annalerna och den var varken bättre eller sämre än de flesta andra. jag undrar fortfarande vad jag håller på med och varför. men jag är kanske en sån som måste undra, hur jobbigt det än är...i dag har vi allt gråväder vi kan önska oss här i eskilstuna (som förrestenn fyller 350 år nästa år - det ni!). det är tur att jag levt så länge så jag vet att det enda konstanta är förändring, och det gäller inte bara vädret. har slutat springa för säsongen, vilket känns lite bittert, men jag ska börja igen i vår. så, nu har jag skrivit det här, nu måste det bli av.

i övrigt inga djupsinnigheter. kram på er, snart är det jul! 

pappa och barn


spår i snön (som nu är borta)


vissa saker

som man kommer överens med sig själv om att göra blir av, andra inte. om man inte ens kan lita på sig själv, vem kan man lita på då? i dag fick jag ytterliggare tre böcker som jag beställt och 2 tidningar, så nu har jag saker att läsa. håller på med John Ajvide Lindkvists "Hanteringen av odöda." coolt med skräck på svenska. han påminner mig om Stephen King, men på ett väldigt SVENSKT sätt.

irritationsfaktor; att jag kommer på jättebra grejer att skriva om i bloggen medan jag inte skriver på bloggen. när jag väl sitter här kommer jag inte ihåg mina bra idéer.

annars är allt oförskämt bra!

sol och snö


fin hund!


bromsar

det är först när man ska bromsa som man märker om däcken är bra. så länge allt rullar på fungerar det ju...(med tanke på lågkonjunktur å grejer...)

så vill jag inte ha saker som jag inte beställt (kom ett kreditkort från fackförbundet i dag - vill inte ha!) eller försäljare som ringer på dörren eller kommer fram till mig på stan. vill jag köpa något vill jag själv söka upp det, tack så mycket!

staket som varit med ett tag


kul skylt vid frisersalong


står

ofta framför tidningshyllan i affärer och hittar inte en tidning som jag vill betala för att läsa. hur kommer det sig? är min smak för smal? det är som radioföljetongen, som i stort sett aldrig är en sf eller fantasybok. varför är det så? sverige är ett litet land, där det inte krävs mycket för att sticka ut och därför blir vi kanske extra konformistiska. och rädda i onödan, för vad är det värsta som kan hända? att nån tittar lite snett på dig? och än sen då, det är väl deras problem?

gjorde baconsallad, det blev riktigt gott. (ekologisk bacon)

ingredienser?
bacon
huvudsallad
champinjoner (stekt i baconfettet)
oliver (i olja)
rädisor
paprika (röd)
kunde ha haft vitlök, men tänkte att det skulle smaka ändå och det var nog rätt tänkt, tror jag

hej hej


golf - någon?


en månad

till julafton och vart tog hösten vägen? går inte tiden fortare och fortare? snart går man väl och lägger sig innan man har gått upp...

hade Medarbetarsamtal idag. intressant...det är alltid spännande att höra vad andra har för uppfattning om en och inse hur annorlunda den kan vara mot ens uppfattning om sig själv. fast inte så stor skillnad den här gången. i stort sett positivt. fick två spännande uppdrag, återkommer (kanske) om dem.

i övrigt kunde jag inte svara på om det skulle vara de eller dem i en elevtext. upprörande! jag har aldrig tvekat förut, börjar jag bli gammal och senil eller läser jag för många elevtexter? (eller är det rentav inte viktigt längre?) 

jag har alltid förstått att språket ständigt förändras, men aldrig insett att det sker i min livstid...

Husbygga - kolla skorstenen!


att hunden

står på spåret är oundvikligt, det vet alla vi som har hundar. av någon anledning måste hunden gå och stå i skidspår, fråga mig inte varför...

en skidentusiast har redan varit ute


Mor och barn i Djurgårdsbacken


drömmar

far som srömmar, men det är skönt att sova, extra mycket för att man inte kan det jämt. jag var väldigt onyttig i går, men gick i gengäld en lång promenad med hunden. det var trevligt.

jag tror inte jag har nåt mer att komma med. återkommer med klokskaper, till dess - lite fler bilder från i går.

tre bilder i dag

som kompensation för de repriser jag gett er de senaste dagarna. i dag blev det nya bilder, bra såna i solskenet - fler kommer!

islänning i solsken


lav/träd/himmel


Alice Full Fart


har du inte

kollat in tjuvlyssnat, så gör gärna det, man känner sig så förståndig...(länk lagd till samlingen till höger på sidan) har nu börjat läsa en bok om hur man kan använda bloggandet i undervisningen. inga större överraskningar än så länge, men man vet ju aldrig. författaren påpekar att lärare ska följa med sin tid, typ - daah! hennes blogg heter Språkmakargatan. ska kolla in den.

annars tycker jag att lärare ofta är väldigt tråkiga, speciellt svenskalärare (eller svensklärare, vet att det är "viktigt" hur man skriver, men kommer aldrig ihåg vad som är rätt...) jag är så glad att jag numer jobbar med lärare med Karaktär. praktiska människor är mer rakt på, även om det händer att det oxå har dålig reda på saker och ting.

i dag lyser solen från en blådisig himmel ner på snöbelagd, isig mark. jag lägger ner springandet, kanske för säsongen, men åtminstone tills isen är borta. precis när jag började få upp farten! men så är det. det var ingen överraskning att det skulle bli vinter.


som varje sann magiker accepterar jag det jag inte kan förändra


w - vv (det ena är ett dubbelv, det andra är dubbla vn - kan ni se nån skillnad?)


gröönt


här var det lugn och ro (och sommar...)


ja, herregud

fredagarna går i tvåhundratjugo!

dagens upprördhetsgivare - tanken att vi ska införa lagar retroaktivt (förbud mot fildelning), vilket väl är helt emot alla regler när det gäller lagstiftning? åtminstone som jag läser de Mänskliga Rättigheterna (som fyller 50 i år).

i dag kom två nya böcker som jag ska läsa; Pittstim och Hantering av odöda. Återkommer möjligtvis om dem när jag läser dem. ha det gott så länge, nu ska jag softa...

kvällshimmel


himmel


ojojoj

det är mycket nu, vilket kan bero på att jag ägnat två dagar åt nationella prov, så allt annat blir inte gjort. tänkte inte på det...just när man lullar runt och tycker man har full koll, så rasar allt över en. tur att man är van. been here before, helt enkelt.

såg "Into the Wild" i går. intressant film om ett intressant levnadsöde. en del saker är så fantastiska så man förstår att de måste vara sanna, ingen hade kunnat komma på dem.

fick tips i dag om att fler skulle läsa min blogg om den innehöll mer sexhistorier, men å andra sidan är det kanske skönt att slippa det nånstans. eller?

omfattande lågtryck

lyssnar på väderleksrapporten
i brist på annat
namnen är som poesi
namnen är poesi
men vad är Götaland och Svealand
bor jag i östra Svealand
jobbar jag i norra Svealand?
var börjar Norrland
är det vid Dalaälven?
sånt vore bra att veta

det är nollgradigt
och risk för ishalka
det är uppklarnande
med återkommande molnområden
från väster
och omfattande lågtryck

hursom -
det blir väder i morgon också
det är alltid en tröst

en annan sten - någon annanstans


stenkonst - konstig sten


snö!

måste lära mig att inte trycka fel! hann hem innan det började snöa, vilket var bra. åkte tidigt för att rätta fler uppsatser, ska ta de sista tolv nu snart. har dividerat med en del kollegor om hur jag ska göra med uppsatserna och får lite olika bud. det bästa är väl att om instruktionerna är otydliga ska man inte straffa eleverna om de missar att följa dem. men det är tur att det inte bara är det nationella provet som avgör betyget. sen är det bara att inse att om alla eleverna gör ett misstag, då är det inte deras fel utan vi som inte lärt dem rätt. så det är bra med nationella. oxå.

svammel, svammel...

skrev ett epost till p1s program språket för att fråga om kommer att och tillexempel. får se om och i så fall hur de svarar.

annars är allt lugnt.
ha de

himmel och jord, far och mor


i ödsligheten finner vi linjerna


hemmatisdag

jobbar hemma i dag vilket inebär att jag började med en rejäl sovmorgon. skönt! egentligen borde vi få ligga i ide hela november. december går bättre, då har vi advent och Julkalender.

har läst nationella prov och klurat på vad jag tycker om dem. det jag framförallt tycker är att många av våra elever har väldigt tuffa erfarenheter att vittna om och att de är väldigt öppna med dem. jag hade aldrig skrivit om hur jag hade det hemma när jag gick i skolan, men det har kanske hänt nåt sen dess, ungdomarna har blivit mer öppna. kanske känner de oxå förtroende för mig. jag hoppas det, man vill ju tro det...

jag är inte ense med Skolverket om värdet av uppsatserna. visst är det viktigare att skriva om något sant och äkta än att skriva formellt korrekt? förstår plötsligt varför akademiska texter är så torra och tråkiga (för det mesta). vad är det för mening att skriva en text som ingen vill läsa? (precis...)

don't waste my time, and I'll try not to waste yours!

over and out

skog


mat för maskarna


vad gammal

och trött  man känner sig ibland. men det är bara när man jämför sig med någon annan än sig själv. visserligen har jag aldrig varit så gammal som jag är nu, men jag blir å andra sidan aldrig yngre heller...

det blev strömavbrott på jobbet vid tre. det blev väldigt tyst och de flesta blev ställda - vad kan vi göra nu? svaret blev, gå hem. vi hann skicka hem eleverna, sen kom strömmen tillbaka. sensmoral, skynda att komma iväg nästa gång...(eller?)

på tv pratar de precis om en dokusåpakändisskola i New York. I'm speechless...men kanske är det det som ligger i framtiden. (nästa steg, göra brott utan att fastna på övervakningskameran?)

så här ser november ut (oxå)


en hund och en stig, vad mer behövs?


en SO - dag

lyssnar på Godmorgon världen! och läser DN. känner mig väldigt omvärldsorienterad. problem med att få tag i böcker att läsa, nu har jag läst om "Trollkarlen från Övärlden" (Wizard of Eartsea") av Ursula leGuin. inte heller så bra som jag mindes den. läs hellre "Changing Planes" av henne. den är jättekul! (hon skriver en sorts sf, men i väldigt egen form, mer filosofisk än teknisk).

såg Ironman i går, äntligen. cool, men inte fantastisk. vad gäller superhjältefilmer är fortfarande Spiderman och Batman (Batman Begins och Dark Knight) mina favoriter.

detta beroende av historier...kanske måste jag nu skriva en själv. får se om jag kommer på nåt.

dikt från i går;

Hon såg mot himlen
densamma dag som natt
med sol,moln och stjärnor
Hon väntade
på vad ville hon inte säga
men jag tror hon vet

Vad väntar jag på?
En solig dag
och ännu en
morgon

samma tuffa ek


skog, november, söndag


så nu har man

jobbat på en lördag. det var lugnt och skönt, det kom inte så många. blev spöad i schack av en elev (men det var jämnt!) och kastade gris med fönsterkitt. en kul dag, men nu är jag extra trött.

and what else is new?

fläckigt träd


kram


another one

hits the dust...dvs ännu en dag till annalerna. full fart, men nu är det bara fyra hektiska fredagar kvar, våren blir lugnare. ingen fredagskoma i dag, eftersom vi har Öppet hus i morgon. och gråväder, gråväder, gråväder....alla goda ting är tre...

vad övrigt är, är tystnad

även november kan vara grön


här står vi


dikter

som jag skrev i går kväll;

Människor och träd, 1

Människan växer som ett träd
För varje år läggs en ring till de gamla
Men längst in finns alltid
det första året kvar
Hårda slag med vassa yxor
skadar barken - endast tiden
värker fram nytt skydd
Ärret syns där - alltid
Tills trädet faller av sig själv
eller fälls av ännu en yxa

Människor är träd
i rörelse
Träd är människor
med djupa rötter
Vem vet vem som är vem?

Alltid längst in det första året
mjukt, svagt, blekt
men fullt av liv
Omgivet av bark som blir
allt grövre, stammen allt mer oböjlig
Kronan susande i vinden, vinden, vinden


Människor och träd, 2

Människor är som träd
en del trivs i tät skog,
de vill susa samman, tätt, tätt
Andra är solitärer
de står bäst ensamma
på ett fjäll
eller i sumpmark
på en mosse eller myr
Till skillnad från träd
kan vi flytta på oss
välja att ibland
leva i skogen
ibland på fjället

Å andra sidan har vi
inte lika djupa rötter

Kanske är det träden
som rör sig
och vi
som står stilla



tuff ek, Kronskogen


november, Kronskogen


jalla, jalla

nu är det bråttom!
ska läsa nationella prov
ha det så länge
återkommer i morgon
kram på er!

åhej!


dukat bord - men inte gott?


och i dag gick det

plötsligt väldigt bra att springa. det var smart att vänta en dag! det flöt på mycket bra, kanske för att det regnade?
i dag har jag blivit klippt av en elev, det blev riktigt bra.
och ännu en olycka på samma vägsträcka på vägen hem, mellan avfarten till Kolbäck och Strömsholm, i skogspartiet. (två olyckor förra veckan, båda viltolyckor, såg inget djur i dag). kör människor för fort eller går djuren över på samma ställe och man ser dem inte?
novembermörker, usch. jag har haft tur hittills, hoppas det håller i sig. (körde hela fjolåret, såg inte en olycka...)

ta det lugnt, allihop!

solen dök upp i går em


novemberbild, Stenby


Alice på sten, detalj


när kroppen kommer i vägen

det är inte alltid kropp och huvud vill samma sak. jag skulle springa, men precis när jag tänkte ge mig iväg snurrade det till i huvudet, så jag insåg att jag nog måste äta och vila först. jag får springaa i morgon. så kan det vara, inget konstigt, bara frustrerande. men vi är inte bara hjärnor, vi är kroppar oxå (och själar, men det är lite orelaterat just i det här fallet). lite bilder från i går.

såg om

"Night Watch" och "Day Watch" i går. 2 ryska fantasyfilmer, läckert filmade och med en intressant historia. ett hopkok av medeltida magi och modern saga, skulle man kunna säga, men det är alltid kul att se nåt annat än amerikansk film. sen tycker jag att bitar är obegripliga, men de som gjorde filmerna förstår säkert. framförallt är vissa scener och kameraåkningar riktigt kul.

så har vi "Lost Room", ny serie på fredagar. riktigt konstig på ett sätt som jag gillar. men där börjar jag undra om manusförfattarna verkligen har en plan, eller om de bara blandar och ger lite hejvilt och hoppas att vi fortsätter vara intresserade. jag vill känna att det finns en tydlig, enhetlig röst bakom historien, någon som vill någonting med berättelsen, som är på väg någonstans. möjligen är jag förstörd av att ha läst för många böcker, där den tydliga rösten finns och leder en mot ett klart mål. eller sagans lyckliga slut. det behöver inte sluta lyckligt, men varje berättelse måste ha ett slut. tyvärr, eller gudskelov.

så, ha det bra därute och sköt om er. tänk på att livet inte bara är arbete, det är slit oxå (hehe).

(jag säger bara; "Carnivále!")

på väg


djup

jag kan vara hur djup som helst, eller hur grund som helst, men det är svårt att vara varken eller i ett vacuum.

ännu en grå novemberdag, ska städa och springa och äta. man borde göra något totalt oväntat, men det är svårt att uppbåda energin till det. kanske är november en månad att sitta och kura i.

alla dessa val, ibland undrar jag om det inte var bättre när livet levdes som det råkade bli. även om jag har arbete och bostad kan jag inte låta bli att undra om det är meningen att jag ska göra något annat. det beror på hur jag mår. buddisterna har rätt, kan man vara tillfreds med det man har blir livet lättare att leva. men jag kan inte låta bli att undra - är det inte mer än så här? fattas det inte någonting? och om man har idéer ska man inte försöka förverkliga dem?

"det är bättre att be om ursäkt än att be om lov"

hund på röse i fjäll


tonårspojkars

fotsvett luktar kräks - tydligen-
Detta var en sak som jag insåg i dag, bland andra.
Tänk så det är, jag trodde dagen skulle bli väldigt jobbig, men allt flöt på bra, jag fick gjort det jag skulle, i stort sett och många saker blev jag nöjd med. men nu är det fredag, så kram på er och trevlig helg!

favorit i repris


glömde

datorn på jobbet igen i går, så det blev inget bloggande...lite tomt, men kanske nyttigt. det hade nog inte blivit så positivt ändå, det var ingen bra dag. inte dålig heller iofs.

vaknade till nyheten att Obama valts till president (i går) och det gjorde mig glad! det känns hoppfullt. VLT har hela hans tal med i dag, så jag satte upp det på fönstret till Ordförrådet. det finns de som säger att vi går mot ljusare tidet, jag börjar tro att de har rätt. för att citera en av böckerna jag läser nu; "Det kan bara bli bättre." eller "American History X" (film); "Sedan du började gå hatets väg, har det blivit bättre eller sämre för dig?" precis, gör det som funkar, vare sig det gäller världen, människor eller hundar....

dagen i dag har knappt börjat, men än så länge är jag mest förbannad. Dalai Lama säger att vi inte ska vårda vår vrede, inget gott kommer ur den, och han vet kanske mer än jag om det...

så KRAM PÅ DIG, VÄRLDEN!

överblick


Cesar

är kung! det blir ännu tydligare när man ser andra hundexperter, som i går kväll på TV4+ ("Hundcoachen"). de framstår som amatörer, hur skickliga de än är. det må påstås att det bara handlar om driven klippning av bilderna, men då tittar man utan att se. läser nu en bok av Cesar oxå och börjar tillämpa alltmer på Alice. många av hennes dumheter har jag tillåtit, jag har tyckt att det varit sött (ja, jag vet, jag är en hemsk människa), men nu har jag bestämt mig för att hon ska bete sig calm and submissive at (almost...) all times. och - tänka sig - det funkar...

BARF mat äter hon redan, utom ibland när det blir rester.

och i morgon så här dags vet vi vem som är president i det stora landet i väster 4 år framåt. om inget oförutsett inträffar. jag håller på Obama, jag tror det vore bättre för världen och vad vi behöver i dessa oroliga tider.

men hur det än blir ordnar sig allt till det bästa...("Vi lever i den bästa av världar", för att citera Candide)

hallen, i oktober


hylla i badrummet


vardag

det är inte var dag som det är vardag så det är kanske bra att en del dagar är vardag? eller?

ordförklaring

till ordet pimp i listan med länkar till höger.
(I was right - of course)

mitt kök


ska vi handla?


friidrottsbana - vid ishallen, Ekängen, E - tuna


pimpa

det senaste i raden är att man ska "pimpa" barnvagnar. läste i artikeln (var den nu stod - nånstans) att det är det senaste och att "pimpa" betyder pynta. gör det väl inte! pimp = hallick. ordet kommer från de amerikanska hallickarnas förtjusning för pyntande intill (eller way past) kitchighet. sånt där gör mig upprörd, människor som för vidare info som inte stämmer. ska man inte kolla sånt? eller har ordet redan (på ca 10 år) fått en så totalt annorlunda betydelse?

annars är det ju lite småironiskt, människor som går runt med sina "pimpade" barnvagnar...ska kolla wikipedia.

en övergiven lekplats


min favoritmöbel (och Alices svans)


min gröna hörna


all hallows eve

allhelgona eller De Dödas Högtid. förvirringen är omfattande, men det gör kanske ingenting? gick långpromenad i Hagaparken i det vackra novembervädret. men kallt. vi satt ute och fikade, det kan man göra i Stockholm.

var för lat för att ta med kameran, så tyvärr blir det inga bilder därifrån.

lånade Cesars bok och började läsa den. han är en man som följer sitt livsöde! men det har varit klart för honom från början. läser en annan bok om livet och det och sånt. där står det att man ska följa sin passion, men oxå sin ilska. det som gör en förbannad kan leda in en på rätt spår. alltså sånt som man vill ändra på (förstås). så läser jag Dalai Lama.

alla dessa kloka människor.
och så jag...

RSS 2.0