Rothoffsparken i januari


samma sneda hus från andra hållet


har jag fattat

helt fel? när jag går in och läser andras bloggar, brukar jag svara på deras inlägg. det verkar vara en ovanlig vana. de flesta skriver nånting helt orelaterat och ibland totalt obegripligt. men det är väl jag som är för gammal för att förstå...men om alla bara för en monolog, vem ska då lyssna?

Sverigen vackraste turistinformationsbyrå?


rosbuske i januari


och så blev det

fredag igen...

solen HAR skinit - för inte alltför länge sen...


vad vill du ha sagt?


Arn

har jag nu sett gratis via bredbandsfilm på cdon. coolt. ett annorlunda sätt att se film, lite svårt att koncentrera sig på filmen när man ser den på datorskärm, men det kanske är en vanesak. vad tyckte jag då om filmen? tja, hade behövt ha arabiskan textad, nästa gång ska jag fixa sånt innan filmen börjar (jag kan alltså tänka mig att göra om experimentet). visst var det lite segt? vackra bilder, intressant historia, med kärlek och biljakter. det kan vara så illa att jag dissar den bara för att de pratar svenska (mest, annars oxå norska, danska, engelska och, alltså, arabiska). lite mycket trånande och mellanrum. men, som sagt, jag koncentrerade mig inte så noga.

visade duschscenen ur "Psycho" via youtube i dag. egentligen behöver jag aldrig köpa en film mer...

(hoppas inte Staten läser den här bloggen...)

duvor


andra fåglar (sidensvans)


ny länk

till bild på knipa.

Taichi

är lustigt att hålla på med. vi får lära oss en "kata" per gång, dvs en rörelse. jag fick alltså lära mig den tredje i går. första gången jag ser rörelsen tänker jag att det där lär jag mig aldrig, men när man får köra några gånger så ger det sig. fast det är svårt med alla rörelser med händer, fötter, huvud och allt annat. varje gång jag tittar på instruktören ser jag nåt nytt. den första katan är jag nu ganska haj på...den som jag gjort mest.

såg en kniphande i Stadsparken imorse. han var ensam knipa där. kollade i min fågelbok och visst är det konstigt att de aldrig ser ut som i böckerna? men det var en knipa, med vit kindfläck och allt.

gammal klocka (Rademachersmedjorna)


höst och kyrkogård


förintelsens minnesdag

och varför ska vi minnas mord som skedde för 60 år sen innan vi försöker stoppa de mord som pågår i dag av samma skäl, dvs att man råkar tillhöra fel folkgrupp eller tillbe fel gud? skulle det inte vara ett bättre sätt att minnas de döda på - att verkligen kunna säga ALDRIG MER - och mena det?

änder och måsar på is


en grå dag

ute och inne. tur att man har elever som piggar upp. var får de energin ifrån?

alltså ROTHOFFSPARKEN

det är svårt med alla bokstäver hit och dit...

hus vid Torhoffsparken, läcker murgröna, man undrar hur gammal?


en skum pryl vid Eskilstunaån, precis vid Rothoffsparken


även vintern har sin grönska


läser

just nu "Mr Tourette och jag" av Pelle Sandstrak. en intressant inblick i en extremt jobbig tillvaro, full av tvångstankar och ritualhandlingar, som bara stegras med tiden tills all samvaro  med andra människor blir omöjlig. det värsta är att föräldrarna tidigt förstår att något är fel och söker hjälp hos den sk "expertisen" som bara avfärdar sonens beteende som antingen normalt eller shizofrent. Pelle går till många psykologer och berättar att han inte kan passera en tröskel om han inte ser en blå prick först (det kan ta timmar) och de säger bara att det nog går över...och det här är inte alltför längesedan...

vilka liv en del människor lever...

såg i går den japanska tecknade (animé) filmen "Legender från Övärlden", som är baserad på Ursula leGuins bok "Trollkarlen från Övärlden", som trogna läsare vet är en av mina favoritböcker (även om jag tyckte mindre om den när jag läste om den nyligen). filmen följer boken MYCKET sporadiskt. det enda som stämmer är namnen och till viss del magin. Ursula menar att om man känner varelsers och tings sanna namn får man makt över dem. så kan det nog vara.
det hade varit ärligare att säga att filmen var inspirerad av boken. men det finns väl inget facit för detta - när en film avlägsnar sig för mycket från en bok för att kunna sägas vara baserad på den. "I, Robot" är väl ett skräckexempel, där bara de tre robotlagarna och namnen på huvudpersonerna är med från boken.

sedan tycker jag att om en historia ska handla om magi och drakar så måste det vara något rent magiskt över själva historien och hur den berättas.

ofokuserat


en annan svartvit hundras - papillon


förändring

så fort jag längtar efter förändring utan att kunna/tro mig  kunna gör nåt åt det i dagsläget möblerar jag om. så det har jag gjort i dag. alla möbler har flyttats, många står på tvärs istället för efter väggarna. köksbordet står på ett helt nytt sätt. det blir lite annorlunda, men egentligen vill jag flytta...

jag är SÅ fast i samsara, men det är lugnt. jag kan ta det. nirvana verkar bara tråkigt.

ska skaffa en border collie som ska heta Bruce Wayne, alias Batman. han ska naturlligtvis vara svart och vit.

om man gör det man kan
och låter andra göra det de kan
så går säkert allting bra

och hur kan man förvänta sig att stridande parter ska hålla sig till krigets lagar? krig och lag är väl totalt oförenligt?

lite plottrigt i dag, men så funkar min hjärna.

annars

kom jag på 2 bra saker i dag;

livet är en process, inte en produkt

var öppen för nuets magi

och så är det

huset som syns på bilden nedan


gaaammmalllt huuus


Big Bag?

skulle inte tro det, bag = väska, INTE container

fult och snyggt! eller?


från andra hållet


januari?


det rör på sig!


slussarna vid Munktell


ujujuj

så svårt att gå upp ur sängen på morgonen! tur att Alice alltid är pigg och glad när jag vaknar. tackade henne för det i morse, jag är inte säker på att jag skulle komma upp utan henne. i övrigt en "vanlig" dag. hade en trevlig lektion med min engelska B - grupp. såg att Barack Obama är vänsterhänt! kunde just tro det, så smart som han verkar vara. de vänsterhänta 60 - talisternas framfart är nu ett faktum, så huka er - gubbar och käringar!

ska nu se "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" och komma på frågor till engelska B - gänget. jag kanske ska lägga ut dem på bloggen så får ni försöka svara?

over and out, for now

vädret

tog sig, solen sken när jag körde till Västerås. så kan det gå...

ny länk

till min Taichilärare, för er som är nyfikna på vad jag håller på med.

ungdomar har drivkraft när de vill något!


på nära håll ses kariens härjningar


som en stor vit tand i landskapet, E -tuna vattentorn


tandläkaren

är aldrig rolig att gå till, men det är skönt när det är gjort. fick mindre skäll än förra gången, det var skönt. man ska flossa och fixa med liten tandborste och borsta med Sensodyne och skölja ur munnen med flour...ja, jösses, vilket underhåll. men, som jag sa till tandhygienisten och till tandläkaren, det är inte kul med löständer, jag har skött människor med såna och det är inte fullt så enkelt att ha som man kan tro. så, håll hårt i dina tänder så länge du kan! (även om det tar 30 minuter att natta dem...)

snacka om i - landsproblem...

i övrigt en nollgradig mulen dag, såna som det går 13 på dussinet av.

(Taichi är kul! och svårt! men kul!)

en sista rest av julpyntet


ny länk

kul film från youtube med alla USAs presidenter morfade, gå och kolla.

min släppta bok har ingen registrerat, men den är borta, jag kollade i morse.

i dag har jag fått svetsa för första gången i mitt liv, det var kul och svårt. fick beröm av min "majje".

nu ska  jag snart gå och taichia, så det blir kort inlägg.

Alice och bollen, del 3


Alice och bollen, del 2 (om jag skäller kanske den får fart?)


Alice och bollen, del 1


bloggeri, bloggera

frågade en grupp elever i dag hur de använder modern teknik i sin kommunikation med omvärlden och insåg att det är mycket jag inte förstår och begriper. jag som trodde att jag hade lite koll...en elev visade sin blogg och den har jag nu lagt till på länklistan. hon skrev om lektionen under lektionen - det är så fruktansvärt meta!

släppte loss min första bok idag, det blev "Shantaram". jag lade den i lokomotivet i lekparken i Stadsparken. i morgon ska jag se efter om den är borta.

en representant för kommunfullmäktige i Sandviken var på besök för att se hur det är på en friskola. det var bra att få prata lite med en makthavare...

snöade på eftermiddagen. aldrig fel i januari.

i övrigt en dag när tiden flöt på som den alltid gör, i ett jämnt och demokratiskt tempo, mot en framtid som vi inte känner...

engelsk cocker spaniel, blue roan (som min Saga, men det är inte hon)


självporträtt via TV - skärm


en svans som blir eterisk i sin snabba rörelse


chillardag

såg en film som heter "Jarheads" i går, den handlar om amerikanska marinkårssoldater i Kuwait. operation "Desert Storm" om ni minns? den bygger på en bok som jag kan tänka mig att läsa. alla dessa krigsfilmer...men de fascinerar många, kanske framförallt (unga) män. det ligger nåt i det här med krig och vapen och aggression som drar till sig en viss sorts människor. naturligtvis, annars skulle det inte gå att föra krig, om ingen ställde upp och slogs i dem. det ges några bra exempel på manipulering av grupper och också på den starka sammanhållning och vänskap som uppstår i farliga situationer, vilket blir som ett beroende för den som inte hade nånting innan. krig lockar kanske den som upplever sitt liv som tomt och meningslöst? om jag riskerar mittt liv för andra så kommer det att få betydelse?

if war doesn't kill you, peace will (en av pojkarna överlever kriget och dör när han kommer hem, vi får inte veta hur)

vinterträd är också vackra


ibland är saker upp och ner


på väg


softardag

har städat, lite så där liksom och skajpat/chattat. insåg att jag dissat ungdomarnas språk - i tal och skrift - kanske i onödan. nuförtiden skriver och talar vi kanske mer än nånsin förut och så  länge de förstår varandra. möjligen kommer framtidens människor att få lära sig hur mycket man kan stava en text fel och ändå få fram det man vill. de kanske verkligen kommer att skriva som de talar?

själv struntar jag ju i stor bokstav i detta sammanhang, pga lathet. det tar lite extra energi att göra en stor bokstav när man skriver på dator, för hand är det ingen skillnad. när man skajpar blir det ofta fel i texten, men det gör inget, man förstår ändå.

kan det vara så att skriftspråket genomgår en demokratisering utan motstycke? med tiden kommer texterna att tillhöra alla? samtidigt kan jag inte låta bli att citera Esaias Tegnér; Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. den största faran tror jag är att människor använder fel ord för sammanhanget utan att vara medvetna om det. om vi inte längre är överens om vad orden betyder, då hamnar vi i ett intellektuellt moras.

dock - ser vi riktigt långt in i framtiden kan det tänkas att vi kommunicerar med bilder (igen) och då blir det bra igen.

parallaxiakttagelse

smaka på det ordet, har du stött på det förut? står med i "Shantaram".

vintergröna


knoppar på väg mot vår


samtal

är vad jag ägnat hela dan åt. intressant och intensivt...
fick ett sms med ett telefonnummer, bara. är det meningen att man ska ringa tillbaka då? vem ringer utan att tala om vem de är eller berätta vad de vill? jag svarar inte, så är det bara.

blandning av gammalt och nytt


Rademachersmedjor


blev inbjuden

till MySpace. coolt. jag har tre vänner. kul att veta...;)
annars är det mesta som vanligt, sov extremt tungt när mobilen gick igång 6.30 i morse. det var längesedan jag var SÅ borta när jag ska upp. konstigt nog gick det lättare att komma upp?

har haft betygssamtal och en massa andra samtal i dag. pratade om Doris Lessings "Instruktion för nedstigning i helvetet", apropå Dantes 9 nivåer i helvetet (Divina Commedia). rekommenderade "Shantaram", ska ta med och visa den i morgon. en elev hade hittat ett avsnitt av "Simpsons" med Homer som Odysseus. så det rörde faktiskt på sig rent svenskt i dag, sånt är kul. till råga på allt det hade en elev kollat länken jag lade ut på svenskarummet i intranätet (rexnet) i går, med "sanningen" om Gömda och Asyl (på DNs sida). hon hade läst böckerna och tyckte det var intressant. där ser man, en del av det jag gör och säger går in...så det är inte helt meningslöst att hålla på...

lade in

bilderna först i dag, bara för att variera mig! jo, taichi var kul, spännande och intressant. inte så mycket för ordhalvan av hjärnan. insåg att jag bör låta orden styra mindre i mitt liv, i alla fall just nu. ska fortsätta blogga ändå, naturligtvis, men annars ska jag vara mer.

apropå Vara, det händer spännande saker i den kommunen - de vill bygga ett hästsportcenter. satsa på framtiden, lliksom, trevligt med såna tankar i dessa tider. kanske nånting att vara en del av?

vackert hus


vägvisare, för dem som behöver


en vinterövergiven friluftsteater


helgonet som gett Eskilstuna dess namn


Taichi

ska jag prova i kväll, återkommer (kanske) om det i morgon. i övrigt ännu en oinspirerad, mulen, trött dag.

2 reflektioner angående detta;
1) synd att klaga när man har det så bra (i - landsproblem)
2) bortskämt att vara van vid att vara inspirerad på jobbet

men  jag tror att luften gått ur mig totalt och det är INTE en skön känsla. kanske brukar jag vara alltför uppblåst annars, men ändå...hoppas det tar sig. snart.

grå och isig vy


fris ovanför Slottskolans entré (lågstadiet)


grönt! skönt!


Shantaram

är en fantastisk bok, läs den! jag vet att jag dissade den i början (pga ett överlastad språk), men nu älskar jag den och kommer att bli ledsen när den är utläst. vad mörkt det blev när snön försvann! tur att vi hade snö några veckor.

tog några bilder i gråvädret i går, de kommer här...(dvs de ligger före detta)

somliga dagar
behövs inte
förrän efteråt

det är lätt att gå på som vanligt
men GUD så tråkigt!

ängeln vänder ryggen till


ljuset finns alltid


Gas och Gaza

får en att undra, fast vad? det är inte bra att vara beroende av andra för sin energiförsörjning, men ibland har man kanske inget val?

Israel och Palestina verkar vara fast i en evig, brutal dans med fasta turer, där ingen vågar bryta mönstret. Utifrån verkar det så självklart att när det första barnet dör av de vuxnas missriktade politik, då vaknar man upp och ser vad som är viktigt. Hur kan man se barn dö år ut och år in och prata om principer? Hur kan man ställa villkor som man vet att motståndarna inte kan (eller vill) ställa upp på? "Jodå, vi vill ha fred, bara ni först..." Vi har rätt, ni har fel!

Jag säger som Dr Phil; "Do you wanna be right or do you wanna be happy?" Skicka Dr Phil till Gazaremsan!

(sorgligt nog blev jag inte förvånad när räddningsarbetare berättade att barn låg och dog av svält bredvid sina döda mödrar - israelerna ser väl inte palestinierna som människor. påminner om hur nazisterna såg på judarna...vi är alltid dömda att återupprepa obearbetade trauman)

OBS! jag förstår att det finns olika sorters israeler och palestiner, vi kan inte dra alla över en kam och fanatism är livsfientlig i vilka sammanhang den än dyker upp, oxå i Sverige.

Spår i Snön - hare och sork?


Duvor på en Antenn


såg

Hulken i går. jag trodde att jag redan hade sett den, men kom fram till att det är trailrar och klipp jag sett, inte hela filmen. så det kan bli. den var väl så där,  men effekten av att lägga bild mot bild med olika vinklar, som på en serietidningssida, var trevlig och snygg. Ang Lee, regissören, kan ju det här med action. men storyn tillhör inte mina favoriter. det slog mig att det har den gemensamt med Dr Jekyl och Mr Hyde + Frankenstein. Alla tre historierna handlar om mäns okontrollerade aggression (testosteronrage) och det är uppenbarligen inte ett tema som tilltalar mig. så kan det vara.

däremot "Lost in Austen" och "Cranford", bägge SÅ engelska. Har i dag bokat flygresa till och från London. ska dit 20 - 22 februari. jippi!

har städat ut julen i dag, jag vet att det är för tidigt, men jag plockade fram julsakerna för tidigt, så det jämnar ut sig. nu är det snart vår!

skriet från vildmarken?


gärdesgård på vintern


vad TRÖTT man blir

när man jobbar. ska det verkligen vara så?

här börjar ett nytt hus bli klart


fiskmås och gräsänder


som så många andra

var jag första dan på jobbet (på det nya året) i dag. det var ungefär som vanligt...lite lugnare, kanske.

frusen koltrast


Guds hand är kall


ännu en helgdag

men vad är det vi firar i dag egentligen? är det att de tre vise männen kom fram till det nyfödda Jesusbarnet med sina presenter (guld, rökelse och myrra)? borde vi inte i så fall ge varandra presenter i dag? låt oss bestämma att vi gör det, det kan väl aldrig skada.

vi lever i ett vacuum
fullt med saker
vi kan inte röra oss
i tomrummet
våra känslor lägger krokben
för våra drömmar

jag ställer mig med näsan framåt
och försöker bestämma mig för vart
jag ska gå
kanske åt andra hållet?

slöjan mellan oss och världen är tunn på sina håll
papperstunn, muslintunn, tunn som fjärilars vingar
ändå begränsar den vår uppfattning om vad som är sant
vad är sant?
vad finns egentligen där ute?
papper, muslin, fjärilar?
och du...

gräsänder vid Munktell


sidensvansar - lyssna efter deras kvirrande


kollade lite Youtubeklipp

med Robin Williams och insåg att en del människor - som har rykte om sig att vara roliga - bara behöver visa sig för att alla ska börja skratta. sen ÄR de ju ofta roliga oxå, men efter ett tag har de en hel del gratis. här var det ett klipp om Obama, jag hör inte allt och förstår inte alla skämt heller, men man måste ju försöka. (vill du se klippet kan du gå till Youtube och söka på Robin Williams+Obama, så  får du säkert upp det)

läste fel i en films eftertexter i går, tyckte det stod Magic Supervisor. visst är det en bra titel på en historia? får se om historien följer efter, jag måste ju veta vad en sådan gör och i vilket sammanhang personen dyker upp.

annars skiner solen från en klarblå himmel över ett vitt och kallt Eskilstuna i dag - det är vinter!

sörmlandsgården, Djurgården, Eskilstuna


sol bakom moln på Galléengatan


snö på Djurgården


dagens tips

på 365 saker, börja med bookcrossing, länk tillagd i länkssamlingen (på svenska). 3 böcker är "släppta" i Eskilstuna, jag ska genast registrera mig och börja leta/släppa böcker!

världen är full av roliga och spännande idéer, det gäller bara att hitta dem. internet är en källa som det går att ösa ur, även om gukdkornen kan vara svåra att hitta, men så är det ju alltid med skatter. de är inte värda något om de inte är svåra att upptäcka.

såg "Drakkejsaren" i går (den tredje Mumiefilmen) och det var inte så inspirerande. men nu är det gjort, vissa filmer ska  man se om man är intresserad av vissa ämnen. synd bara att så många filmer görs för hjärndöda tonåringar. vi andra, måste vi se djupa (= tråkiga) pratfilmer? kan man inte få gilla intelligent action? nu görs det ju sådan (Dark Knight - of course, och Spidermanfilmerna - som redan påpekats i denna blogg) men, alldeles för sällan.

ny bra länk

i samlingen, en samling idéer vad man kan göra, en  ny/dag

såg bitar

av "Sagan om konungens återkomst" igen i går och retade upp mig på Ellijah Wood. han KAN ju inte agera. när han ska uttrycka något med ögonen (vad det nu kan vara, man tvingas till hopplösa gissningar) så blir det bara tomt. man kommer att tänka på Joeys ("Vänner") såpaskådespelarskola. synd att lägga ner så mycket pengar och energi i ett projekt och inte satsa på en bättre skådis i huvudrollen. det är liksom en rätt viktig roll...framförallt retar det mig att man inte ser någon utveckling hos Frodo, han är densamma i slutet som han är i början, det ömmar bara lite i axeln en gång om året. suck. men så länge man inte själv har miljarder att lägga på en film får man väl stå ut...

kyrkan och värmeverket


Sörmlandsgården i vinterskrud


nähe, inte det, kolllar här istället...


finns det nåt gott i skåpet?


har idag köpt

en ny kamera, så nu ska här fotas! det finns massor av funktioner, tydligen, så det tar ett tag att sätta sig in i allt, men det ska väl gå. lägger ut bilder.

(annars har inget särskilt hänt)

on the porch they sit, I wonder what they talk about?


winter, lake, ice,reeds


jag bloggar

alltså finns jag?

ett annat favvoprogram är Kobra. i går handlade det om Bombay, vilket ju är lämpligt när jag läser en bok om staden. och författaren var med i programmet, han verkade vara en trevlig prick. allt i boken är inte sant, så då får man fundera på vad som är påhitt och inte. Kobra är ett väldigt bra program om kultur, vilket är ovanligt, de flesta såna program brukar vara hur tråkiga som helst. här är det flera korta reportage, oftast om spännande människor som gjort/gör cool saker. en tjej hade börjat måla väggar i en stadsdel i Bombay och det bara växer. i Indien får man måla på husväggarna! det går att göra bra program om kultur, men här beror det kanske på att de inte sitter i en studio och pratar, programledaren står på gatorna i Bombay och pratar in i kameran, bilarna tutar och kör nästan på honom och han bara skrattar. nästa vecka handlar det om Tel Aviv och kulturen där.

Sveriges vinterbleka skönhet - The Winterpale Beauty of Sweden


Sol på Sten - Sun on Rock


precis

när jag sitter här vid min bärbara och skriver skiner solen in genom vardagsrumsfönstret. jag gjorde misstaget att titta rakt på den och blev bländad. himlen är alldeles, alldeles blekblå...

är alltså hemma redan, en dag tidigare än jag räknat med. ville hem...jag är en riktigt stugsittare, men det är alltid kul att resa bort, kanske för att komma hem igen. det blir lite tråkigt att sitta ensam i en stuga med bara hunden till sällskap. jag tror alltid att jag ska få världens skrivlust, men så fungerar det (uppenbarligen) inte.

årets värsta dag är över för den här gången. så är det för oss med skotträdda hundar. det är bara att stå ut och lita på att på andra sidan pangandet väntar lugn och ro. hunden är tveksam till utevistelse långt efter nyår, men framåt februari börjar hon slappna av. till nästa gång...

läser Shantaram av Gregory David Roberts. han berättar om sin tid i Bombay, som verkar vara en fascinerande stad. återigen önskar jag att en författare hade haft en duktig redaktör som sagt åt honom att stryka en fjärdedel till en tredjedel av texten. Kill your darlings! han är uppenbarligen lite för förtjust i sin egen formuleringskonst, som det är lätt att bli...och ändå har han en fantastisk historia att berätta, om otroliga människor och deras liv. för mig blir ordfabuleringen ett hinder för berättelsen, som ändå innehåller en hel del biljakter. men jag ska läsa alla 938 sidorna eftersom författaren och skildringen av hans liv intresserar mig. läser samtidigt den Tibetanska livs - och dödsboken som är fascinerande av helt andra anledningar, även om båda böckerna har tillkommit i Asien. Sogyal Rinpoche lättar på förlåten till de tibetanska munkarnas mysterier och det är inspirerande!

RSS 2.0