sallad

åt jag i dag, grekisk, det är så gott. värmen ska man inte klaga på, så det gör jag inte. det är skönt med värme och sol. undrar varför jag var så trött i går. var det för att det var fredag? eller var det värmen? underbart med sol och sommar, det tycker nog de flesta av oss, utom de hjärtsjuka och bönderna. men vem bekymrar sig om dem, eller hur?

fredag igen

varje vecka innehåller en fredag (minst) och det är skönt. hade två bra lektioner i dag, extra kul eftersom det var sista fredagen för läsåret, det var otippat att det skulle bli bra. ibland är det så kul att vara lärare! och vilka dikter eleverna skriver! jag skulle dela dem med er, men det bestämmer ju inte jag. jag kan bara tipsa dem om att de måste publicera dem.

kram på er, nu ska jag lägga mig en stund, jag är trött...

unik

är det svårt att vara.
man vill vara unik, men samtidigt inte skilja sig för mycket från mängden.
trixigt.

det gäller att tro på sig själv och lita på det man gör eller vill göra.
det är så lätt att fega ur och rätta in sig i ledet.
tro mig, jag vet.

men alla dem som inrättade sig i ledet -
utvecklade de nånsin något nytt?

det är de nyröjda vägarna
som kan leda oss
dit vi aldrig varit

för här
här har vi varit förut

och - ärligt talat

får vi ut det vi vill

av det?


spa

en bra anledning till att vara lärare på ett praktiskt gymnasium;

# man får ansiktsbehandling, håret fixat och fejset sminkat på arbetstid, agerandes kund för duktiga elever

det är inte dumt alls!

och så märks det att det drar ihop sig till sommarlov. jag tittar på våra treor och kan inte tro att de ska ut i den så kallade verkligheten. samtidigt kan jag absolut tro det, de är så vuxna. från pojkar har de utvecklats till män. för det mesta, de glömmer sig ibland och leker som småpojkar. det gäller att passa på!

det är lite sorgligt att släppa iväg treor, men det kommer ju ständigt nya ettor...

ibland blir jag så!

förbaskad på kollegor som uppenbarligen tycker att det alltid är nån annans jobb att röja efter dem. de klarar inte att ställa undan en kaffekopp, kasta en tömd (sic!) kartong - än mindre vika ihop den - låsa ett klassrum - än mindre ställa i ordning där efter sig och den lektion de haft - byta en tom toapappersrulle, fylla på i kopieringsmaskinen (fast där hade en smart kollega en bra lösning, låt den som ska kopiera fylla på) kasta en gammal tidning...don't get me started...

ett problem vi alla känner till  - det ingen gör blir inte gjort. alla arbetsplatser borde anställa en ingen.

från det ena till det andra, hörde och såg de första svalorna i dag, sommaren är verkligen här!

skolans kris

pratas det mycket om just nu. lösningen är mer ordning och reda, mer betyg, elitklasser och fler utbildade lärare - eller? jag tycker det pratas för lite om varför så få vill utbilda sig till lärare och varför så många som är utbildade slutar jobba som lärare...

alla har åsikter om skolan och som oftast är det de som vet minst om ett ämne som uttalar sig mest tvärsäkert om det...

en sak som jag har reagerat på är att som nyutbildad lärare har du samma arbetsuppgifter som en som jobbat i 20 år. i vilket annat yrke är det så? visst har vi praktik under utbildningen, men det är långtifrån tillräckligt för att förbereda en på jobbet.

sen har vi såna som jag, som nog aldrig lär sig. men som jag oxå brukar säga; lärarjobbet är det enda som jag inte blivit uttråkad av på en vecka, man kan aldrig säga att man kan det. de som säger att de kan allt om lärarjobbet har antingen inte hållt på länge eller oxå gett upp. tror jag.

det är som med ridning eller hundträning, det blir du heller aldrig klar med. allt som är värt att hålla på med, faktiskt.

(anything worth doing, actually - often it's easier to convey my meaning in English...)

i dag fick jag lära mig att ordet "huligan" kommer från ryskan. det tyckte jag var otippat.

godmorgon världen

brukar jag lyssna på nästan alla söndagar. det känns som om man blir allmänbildad, samtidigt kan jag hålla med eller inte om de saker de pratar om. det börjar redan 9 på morgonen, därför är det perfekt att det går att lyssna via datorn. när jag tänker efter hur det var när jag växte upp och vilka förändringar det blivit sen dess, känns det konstigt och jag undrar var det hela ska sluta. undrar om någon av alla våra förutsägelser om framtiden kommer att slå in.

såg om "The Day After Tomorrow" i går kväll. bitvis var den bra, men oxå mycket mer sentimental än jag kom ihåg.

ha en bra söndag, alla ni där ute!

variation

varför lever vi
varför frågar vi oss
varför vi lever

kanske vet vi
att svaret
ligger
i själva frågan

dikter

bad jag eleverna skriva den här veckan, eller, ja, tvingade dem egentligen...många av dem är otroligt duktiga på att skriva, både dikter och annat. jag älskar mitt jobb när jag får läsa starka texter med ett eget uttryck. jag pushar dem och säger att de måste se till att bli publicerade, men de är så blygsamma...sen minns jag hur lång tid det tog innan jag vågade visa mina texter...

så här kommer en dikt från mig;

Vi sover
och drömmer
att vi är vakna

Vi är döda
och tror
att vi lever

och en till;

Bara för att
det fungerar
behöver det inte vara rätt

Bara för att det går
behöver det inte vara bra

Bara för att ingen klagar
behöver det vara så
att alla är nöjda


sommaren

kom tillbaka i dag, tror jag. men hon var aldrig långt borta.

andras stress stressar mig och min ostress stressar förmodligen dem...

i kväll är det "Medium" på tv, ett av mina favvoprogram, framförallt för skildringen av familjelivet och relationen mellan fru och man. han är en modern man, hennes karl. det finns några såna.

be mig gå en kilometer och jag går gladligen två mil, säg åt mig att gå en kilometer och jag rör mig inte ur fläcken...

snart är det slut

på läsåret, det går alltid tokfort i slutet, sedan känner jag mig alltid alldeles chockad när det tar slut. pratade med några floristettor i dag om det här med betyg och uppsatser och skrivutveckling. det känns alltid som att jag trasslar in mig så mycket så fort jag ska förklara något för elever, men när jag frågar dem om de förstår vad jag menar, säger de ja. låtsas de förstå eller är jag tydligare än jag tror (eller -hemska tanke - tror de att de förstår utan att göra det)?

onsdagar är mötesdagar. alltsomoftast tänker jag att vi möts och möts men träffas aldrig...

i går var tre kollegor på information om den nya lärlingsutbildningen, som vår skola ska delta i ett försök i (svenskan blir sådär, men jag hoppas ni förstår ändå, annars får ni fråga vad jag menar), det ska bli intressant att se vad det blir av det. lärlingarna ska läsa mindre kärnämnen, men ändå få med sig i stort sett samma saker. lite förvirrande, men jag är van -  att befinna sig i skolans värld är att befinna sig i ett ständigt tillstånd av förvirring. man vänjer sig.

annars tänker jag ofta att det som borde vara skolans kärnkompetens; organisation, planering, tydlighet, är det som vi är sämst på. så har jag tänkt på varje skola jag jobbat på.

nä, nu ska jag leka lite, hejdå!

tuesday

om jag inte kan vara mig själv, vem ska jag vara då? nåt förslag? ibland kan jag få för mig att jag skulle prova att vara nån annan, men det skulle kanske bli jobbigt, man vore så ovan, liksom. göra som Jason Bourne, tappa minnet och omformulera hela sitt liv. kanske?

blir ibland så uuutttrrråååkkkaaaddd...

fick beröm i dag, mest av mig själv. nån måste säga hur bra jag är, även om det är jag!

kram på er!

text och bild

image3

den här har jag på min dator just nu, den påminner mig om att regn är bra, för då blir det grönt. sen är den vacker oxå. dessutom tror jag inte det blir problem med upphovsrätten om jag tar exempelbilder från de program som är installerade på min dator...
i dag är det måndag, för er som inte vet. frågade en elev efter ett bra citat för dagen och fick förslaget;
peace in our time.
det var väl bra? vi kör på det.

tränar på att lägga in bilder

542310-1

den här finns redan i min dator, men den är fin, framförallt väldigt blå

ännu en

söndag sällar sig till de andra
en dag som alla andra men
samtidigt helt unik

i vardagen lever vi våra liv
vi fyller dem med vad vi vill
även om vi tror att andra styr

i dag - promenad, dator, lammkotletter

samtal, diskussioner, dispyter

intryck, avtryck, uttryck

i could go on for hours on end, but i won't
see ya!

annars

kan man alltid fundera på meningen med livet, om det är det man tror? såg om "Avalons dimmor" efter en bok av Marion Zimmer Bradley. handlar om Arthurmyten sedd ur ett kvinnlig pespektiv. som alltid (nästan) är boken bättre. slutklämmen var att den gamla Gudinnan överlevde den patriarkala gudens intåg och blev dyrkad som Jesu Moder - Maria.

hur var det med häxorna, de kloka gummorna som blev brända på bål - hörde de till en äldre religion, en som dyrkade moder jord och det kvinnliga? håller pendeln på att svänga tillbaka från det extremt patriarkala, den himmelske guden, till moder jord igen?

let's hope so, for all our sakes, because, let's face it, our fatherly god has left us in a great mess...

nu vill jag inte

gnälla, men om det bara är jag och en till som läser min blogg, då kan jag lika gärna lägga av, eller hur? det blir som att skriva dagbok och lägga i skrivbordslådan.

mutter, mutter...

fredag

i sverige tror vi att information, upplysning och undervisning ska lösa alla problem. kör människor fulla? då förklarar vi för dem att det är farligt att göra det så slutar de! bra de förstår att det är farligt! jag tycker det är en väldigt naiv inställning. männniskor gör saker som är fel och dumma, det kommer vi att fortsätta att göra. frågan är väl varför fler och fler dricker, framförallt bland våra ungdomar? kan det bero på den ökade stressen och materialismen? det tror jag. vi måste stanna upp och tänka efter och prata mer med varandra, utöver arbetstid. kanske.

shakespeare

kunde jag prata om i timmar, eller Harry eller SOR, men det är bara att inse, alla gillar inte samma saker som jag gillar - konstigt nog. det blev 10 - 15 minuter om den store engelske skalden.

i dag blev många sjuka och/eller arga, det är typiskt för slutet på läsåret, stressen tar ut sin rätt. inte på mig, jag är inte stressad, bara lite trött. men det händer att jag ledsnar på alltihop, skolan är en sån låtsasvärld och lärare tar den och sig själva på så stort allvar. undrar varför det är så? törs vi inte inse hur lite vi betyder? det är väl bara att se på skolans status i samhället?

samtidigt som ingen verkar ta skolan på allvar (mer än de närmast sörjande, de som jobbar i den och skolverket) förväntas skolan fixa alla samhällets problem. hörni, där ute, vad är fel i den ekvationen?

studiedag

har vi haft i dag. jag minns att man funderade (lite) på vad lärarna gjorde på såna när jag själv gick i skolan. nu vet jag -  vi pratar och fikar. ungefär som alla andra dagar alltså, bara minus eleverna. vi diskuterar (o)viktiga frågor och bestämmer saker. eller skjuter upp att bestämma saker.

det som skilde sig lite i dag var att vi lekte oxå, tidningsleken, byta - stolleken och älgleken. jag skrattade så jag blev hes. en kollega mindes i hastigheten inte hur många barn han hade, en annan låtsades om att han inte hade barnbarn. två kollegor krockade i stridens hetta. kul att se att vi är tävlingsmänniskor och att vi har full koll på varandra...

i morgon ska jag prata om Shakespeare. ibland har jag ett kul jobb (sen får vi se vad eleverna tycker)

trött

kan man ju bli ibland, eller hur? om det är solen eller jobbet eller livet eller alla tre.
i dag har jag inte så mycket att komma med, så kan det oxå vara ibland.
kram på er!

sol sol sol

annars är allt som vanligt, dvs jag går runt i kafkaland och känner mig som alice i underlandet...det är kanske så det ska vara? pratade med en kollega om reinkarnation häromdagen och med en elev om sorg i dag, hur det inte finns något facit för sorg. man ska aldrig tro att det finns rätt och fel sätt att sörja på - tror jag.

åkte kollektivt till jobbet i dag. det tar längre tid, kostar mer och är bökigare än att ta bilen - är det konstigt att de flesta (som har ett val) tar bilen till jobbet? det måste bli billigare, lättare och smidigare att åka kollektivt om fler ska börja göra det. visst kan man höja bensinpriset oxå, men jag tror mer på morötter än på piskor.

"illusionisten", förresten, den gav jag upp. läste ca 100 sidor och inget hände. började istället på "Rose Madder" av Stephen King. återkommer (kanske) om den, men King kan man alltid läsa. det är möjligt att jag inte kan läsa på svenska längre...tråkiga ämnen, tråkigt språk...

(ja, alltså, titlar och författare är Viktiga, så dem måste man skriva med Stor Bokstav (ibland))

skoskav och fågelsång

ett dygn på landet med endast naturljud och enstaka gräsklippare och röjsågar i öronen. inga nyheter, inga skärmar och det går riktigt bra, det är skönt. en stund i alla fall. har premiärbadat, jag och hunden. hon är rolig, för hon vill gärna i, men vill ha ett alibi, till exempel en pinne. kastar man i en sådan hoppar hon efter för att hämta den, hur glad som helst. utan ikastad pinne står hon på land och ser besviken ut. hon verkar inte förstå att det går bra ändå.

och visst är det intressant att oavsett var du lägger kläderna nånstans (medan du badar) kommer hunden att skaka av sig precis där.

ett annat skumt fenomen är att jag inte bränt mig i solen i år. brukar man inte alltid bränna sig i början? det är intressant att leva för precis när du tror att du vet hur allt funkar visar det sig att det är helt annorlunda...

livet är som ett spel, så fort du listat ut reglerna på en nivå flyttas du till nästa

pingst

ska joina det svenska massflödet och åka ut på landet, för att hälsa på kompisar. packar för bad och kyliga kvällar. tar med "illusionisten", den bok jag håller på med nu.

fredag kväll

har nu varit en hel dag i stockholm och det var kul, men det är skönt att komma hem igen. systemet hade öppet till 19, blev glad för det. visst har de blivit mer servicemedvetna? kan det vara den ökade konkurrensen som lett till det?

min nya, fina dator har inte word inlagt och det är det ordbehandlingsprogram jag är van att använda och har på jobbet...skulle skriva ut den grej jag jobbade med häromkvällen, men då är det svarta bläcket slut (det gick bra att installera skrivaren till den bärbara) så jag gjorde som en av eleverna gjorde med de skriftliga instruktionerna i dag, jag tog kort med mobilkameran! fast med min mobiltelefon blev det många bilder, upplösningen är inte så bra...

det finns många vägar runt ett problem, men det hade varit smartare att skriva för hand från början...eller ta med den bärbara till jobbet och rigga upp den i klassrummet. möjligtvis...

nånå, hursomhelst.

det intressantaste på stadsmuséet var högst upp där vi kunde se hur folk bodde förr; 7 personer (varav 3 barn) på en yta som vi i dag inte skulle tycka räcker för en person...(åtminstone inte i västvärlden)

Glömde

den ena saken trängde ut den andra i går, som värdshusvärden i bri säger (i SOR) och det blev inget skrivet, så jag passar på nu istället. det hände mycket i går, både ljuvt och lett och jag fick iden att nån arbetsdag skriva ner allt som händer, på lektionerna och utanför. att vara lärare är en konst, ni får tro vad ni vill...

det gäller att rensa mellan vad som är akut och vad som kan vänta, att lyssna på alla som vill prata med en, samtidigt som man sätter gränser när det blir för mycket. sen tillkommer slutet --på -läsåret -stressen, som gör alla ännu mer hysteriska än vanligt...

jag är många gånger mycket imponerad av mig själv, att jag står på benen fortfarande efter en lång dag.

i dag ska vi till stockholm, ett gäng lärare och elever. återkommer om det när vi varit där, eller om jag kommer på nåt helt annat att skriva om...

cool nyhet

imorse berättade de på radion (P1) att en asp kan ha mindre gemensamt (genetiskt) med en annan asp än en människa har med en schimpans! och vi tycker alla aspar är lika! eller?

onsdagar betyder - för det mesta - arbetslunch med en kollega. vi pratar, äter och revolutionerar skolan - åtminstone tills vi kommer tillbaka till densamma, då blir det business as usual, nästan. all förändring börjar med ord - sen kommer handlingarna. det är bra att planera omstörtningen, fast ibland planerar vi lärare lite för mycket...

medan jag funderade på vad jag ville äta tog maten slut.

nä, nu ska jag jobba lite - brukar inte göra det på kvällarna, men nu tycker jag att det vore bra att göra det. det som är bra (och dåligt) med att vara lärare är att man är sin egen arbetsledare...

whiplash

innan man hann fatta att det var vår blev det sommar, det går så fort att man får whiplashskada i själen - men på ett trevligt sätt! som alltid är lärarens jobb som intensivast när naturen är som mest iväg-från-all-seriositet-lockande. varför är det så?

och varje gång jag kommer ut i allt det vackra tänker jag att det är så mycket man kan göra ute om man bara bestämmer sig för det; läsa, skriva, prata, tänka. möten kan man ha på gående fot (protokoll kan man gå in och skriva när diskussionerna är gjorda).

började läsa en ny bok i dag; "Myten om det motsatta könet" av Ingemar Gens. har läst de första sidorna och den är lovande, han skriver bland annat att  "Om mänskligheten skulle könsindelas något så när adekvat finns det de som påstår att det skulle behövas cirka 19 kön!" det har jag oxå tänkt länge, att 2 kön är alldeles för begränsande. könstillhörighet är mer en glidande skala med macho i ena änden och det superfeminina i den andra, dessutom är vi olika mycket män och kvinnor i olika situationer.

nicht war?
am I right or am I right?

en annan fundering; är människan det enda däggdjuret där honan blir infertil när hon uppnår en viss ålder? hur är det tex med elefanter (som oxå blir gamla)? någon därute som vet?



udda

har fått ännu en bekräftelse i dag på att jag är konstig - jag vill jobba mer! jag tycker inte om att ha ett långt sommarlov utan vill ha sommarkurser, gärna i några skojiga ämnen - mina kollegor tror inte jag är riktigt klok...

antingen jobbar jag för lite under terminerna så jag överhuvudtaget orkar tänka på att jobba mer (det kan säkert vara sant, jag har inte gått in i väggen på flera år!) - eller oxå har jag inget liv.

men om jag råkar tycka om det jag gör och vill göra mer av det, är det så konstigt? eller är arbetsglädje så ovanligt? min mamma sa en klok sak (hon säger mång kloka saker, jag har ju fått min intelligens nånstans ifrån); det är aldrig nån som pratar om arbetsglädje längre...

jag håller med, det är kanske på tiden att vi som tycker om att jobba (lagom - som sagt, jag har blivit vidbränd några gånger) - vi borde komma ut och erkänna öppet -

jag tycker om mitt arbete, jag kan till och med tänka mig att jobba mer!

för att förtydliga för alla er lärare därute; jag vill inte jobba mer, utan smartare, ett sätt att kunna lära mig och bli bättre på det jag gör (bli en SUPERPEDAGOG) är att ha extra kurser med extra elever - verkar det märkligt? kommentera gärna!

teknik

vi behöver den, men hur mycket svär vi inte över den? och snacka om ilandsproblem! strömmen går i två timmar och vi blir förtvivlade...samtidigt är det bra med teknik, jag tycker bara att det är konstigt att alla är så stressade hela tiden. skulle inte tekniken hjälpa oss att spara tid?

det finns en bra bok om det; "Momo eller kampen om tiden" av Michael Ende (som oxå skrev "Den oändliga historien)

avslutar med en fundering, in English, ask for a translation if you don't understand it;

I can see
what I want to see
that's the beauty of perception
I can think
what I want to think
that's the beauty of imagination
I can be
who I want to be

that's the beauty of life


jag skriver inte på engelska för att stödda mig (iallafall inte bara därför), utan för att en del saker kommer till mig på engelska, konstigt, men så är det! ha det bra där ute och gör inget som inte jag skulle göra! eller...


lördag

så, sitter här med min nya dator och känner mig riktigt nöjd. den har ett schackspel inlagt så jag provar att spela - problemet är bara att datorn slår mig varje gång! på nybörjarnivå! irriterande, men jag får försöka spotta upp mig.

annars har det inte hänt så mycket, har städat och det är alltid trevligt att få det gjort. vissa saker är sköna att ha ur världen, som att gå till tandläkaren. problemet är bara att snart ska man dit igen...jag brukar trösta mig med att det är bra att ha tänder att bekymra sig om, men ibland går det väl överstyr? vem flossade på 1800 - talet?

bärbar

har i dag köpt en bärbar dator, önskar att allt här i livet vore bärbart...jag vet inte riktigt än hur jag ska bete mig med den, men det ger sig väl...

första maj/kristi flygare

jag tror att det är bra att vi slår ihop två storhelger och kör dem samtidigt, det blir mer effektivt! vi har alldeles för mycket lov i det här landet, vi stackars lärare hinner inte genomföra någonting med våra elever. det är DÄRFÖR skolan är på väg åt Tjottaheiti! naturligtvis! dessutom - om vi har två lite halvpopulära storhelger samtidigt får de kanske en behövlig nystart? vi kan demonstrera för en mer allmän himlafärd!

alla vill till himlen - NU
följ Jesus exempel - stig mot höjderna!

vi borde fortsätta i samma anda - kör ihop jul och nyår, jultomten kan ringa in det nya året - ta påsk och pingst samtidigt, det är ändå så få som förstår skillnaden (det har väl att göra med nåt om Jesus?). som kompensation kan vi införa en ny helg i november, en som innebär 7 dagars obruten ledighet, en massa god mat och vänliga känslor mot alla i omgivningen, varför inte en FN - helg för mänskliga rättigheter? jag tror det är vad som behövs just nu. använd helgen till att skicka runt barn och ungdomar i världen, så de får erfarenhet av en annan verklighet än sin egen!

RSS 2.0