I dag funderar jag

igen på det här med Världsekonomin. Varför är det på det här viset och varför tillåter vi det? Det har blivit som en hydra, omöjlig att rå på som bara växer ut ett nytt huvud när man hugger av ett. Är det inte vi människor som bestämmer över Finansen? Det känns som att det är tvärtom. Kan vi inte döda hydran en gång för alla och börja om från början? Köra utan pengar, kanske? Eller ge alla lika mycket? Nånting borde göras! Jag har alltid tyckt att det är absurt att en del människor inte ska behövas utan gå på nåder till socialförvaltning och arbetsförmedling. Alla borde ha något att göra!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det var MYCKET på en gång...

1) Vad menar du med Världsekonomin. (Var det inte vår samhällslärare som alltid sa "konkretisera"?)

2) Det är "vi" som tillåter "det".

3) Vet inte vad du menar med Finansen. Finansmarknaden? Självklart är det människor som påverkar den. Vilka annars?! Bland annat du och jag och många fler, med våra små besparingar/lån är vi en del av finansmarknaden.

4) Vad skulle hända om vi inte hade pengar? Om alla "fick" lika mycket? Det har funnits en tid utan pengar. Fundera över vilken funktion pengar har. (Fördomsfritt, om du kan. Jag menar, på gott och ont.) Lika mycket till alla? Kommunismen är väl det starkaste försöket (och alternativet). Vad innebär det, och vad är kostnaden?

5) Att människor "inte behövs"... Det ena är väl rent socialt, som inte alls behöver ha att göra med vilken efterfrågan man har på arbetsmarknaden. Det andra blir då huruvida man "behövs" på arbetsmarknaden. Där blir det ju en prisfråga. Visst, extremt krasst. Men hur mycket vill DU betala för olika varor och tjänster? Till vilket pris är DU villig att sälja dessa varor och tjänster?

5)Socialförvaltiningen och arbetsförmedlingen är inget vi går till på nåder. Vårt demokratiska system har valt att stifta lagar och avsätta allas våra skattepengar till detta. Det är en medborgerlig rättighet (förknippat med vissa medborgerliga skyldigheter).

6)Vill man ha något att göra finns det massor av ideellt arbeta! (Varför är det inte fler som gör sånt? Det finns massor att göra.)



Keep up the good work! Ifrågasättanden behövs. Men att slänga ur sig frågor är bara början. Svåra frågor kan man inte kräva enkla svar på. Vill man komma fram till fungerande lösningar krävs mer. HUR får vi en rättvis, långsiktigt hållbar värld? Det du!



2009-07-12 @ 21:17:41
Postat av: Anonym

Oj, namnet kom inte med. Den besvärliga människan är förstås jag :-D Vem annars?

2009-07-12 @ 21:22:51
Postat av: agneta

hm, men visst kunde det vara bättre, visst kunde "vanliga" människor ha mer inflytande på sina liv, visst kunde världen passa bättre för de "små" och "fattiga"?

2009-07-13 @ 12:21:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0