släpp motståndet

mot det som händer i nuet, så blir livet lättare att leva. Du kan ändå inte ha kontroll över allting, det du kan göra är det bästa av här och nu. I boken "Ditt inre syfte" (Eckhart Tolle) stod det om tidens paradox, hur vi kan ha tid fast vi lever i ett ständigt nu - det går inte att förstå. Det går att använda analogier (en flod/en filmrulle) med blir det mer begripligt av det? Jag vill förstå men det går inte! Ska jag ge upp eller tro att en vacker dag kommer insikten?


Kommentarer
Postat av: Mats Ohlin

Min erfarenhet är att man, genom att i ensamhet gå upp i någonting meningsfult, exempelvis naturupplevelse, konstutövande eller författeri, kan komma in i en annan tidsupplevelse - som inte är linjär, utan fältmässig.

2010-09-15 @ 19:11:50
URL: http://www.matsohlin.se
Postat av: agneta

precis! men vart tar tiden vägen? om den inte finns hur kan den då fly?

2010-09-16 @ 12:00:09
Postat av: Mats Ohlin

Ja du... redan Kant konstaterade att tiden och rummet är den perceptuerande varelsens två grundläggande begrepp. Dessa är således konstruktioner inom varelsen.



Med tiden (evolutionen) har en viss del av människans kognition kommit att uppfatta tiden som sekventiell, medan den ursprungliga kognitionen bibehåller den rumsligt uppfattade tiden.



När du går in i dig själv, så förmår du (stundom) bortkoppla din sekventiella tidsuppfattning för att återknyta förbindelsen med den andra tidsuppfattningen den rumsliga.



Det är i sådana stunder som du ibland kan uppleva flow. Och är det så att du upplever flow i sådana situationer, så kan det mycket väl vara så att ditt innersta jag känner sig mest hemma med rumsliga tiden istället för sekventiella dito.



2010-09-16 @ 20:17:31
URL: http://www.matsohlin.se
Postat av: agneta

eh? det där blev väldigt svårt att förstå...vi kanske ska sammanstråla för en promenad och filosofiska diskussioner?

2010-09-17 @ 13:21:53
Postat av: Mats Ohlin

Kunde iofs vara trevligt i sig! Men jag tror kanske inte att jag förmår förklara tydligare i en sådan situation än vad jag nyss uttryckte skriftligen. Men jag skulle gärna vilja ha något slags relation med dig. Frågan är bara vilken...? Har möjligen du något förslag?

2010-09-17 @ 22:46:52
URL: http://www.matsohlin.se
Postat av: agneta

onsdagar 18.30, Sveaplan, träffas ett gäng hundägare för att gå en promenad på en timme - du vill kanske hänga på?

2010-09-18 @ 10:45:00
Postat av: Mats Ohlin

Never ever. Jag är inte hundägare. Men tack för inbjudan ändå!

2010-09-18 @ 19:38:57
URL: http://www.matsohlin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0